Управителите на веригата Георги Търнев (вляво), Евелина Великова, Андрей Петров

...
Управителите на веригата Георги Търнев (вляво), Евелина Великова, Андрей Петров
Коментари Харесай

"dm България" отчете 19% ръст на приходите за финансовата година

Управителите на веригата Георги Търнев (вляво), Евелина Великова, Андрей Петров дадоха специфична конференция за финансовите резултати на сдружението

[dm България] Още по тематиката
Андрей Петров: Планираме да открием сред 8 и 10 магазина през 2017 година

Председателят на борда на шефовете на " dm България " пред " Капитал "
9 май 2017
Оборотът на " dm България " е пораснал с 23% за шест месеца

Плановете на веригата плануват най-малко 10 нови магазина през 2016 година
18 май 2016 Веригата " dm България " регистрира над 132 млн. лева оборот за финансовата година, която за компанията е от 1 октомври 2017 до 30 септември 2018 година Това е растеж от 19% по отношение на предходния подобен интервал, заяви на Андрей Петров - ръководител на борда на шефовете.

Над 30 милиона продукта

Според мениджърския екип на компанията отличните финансови резултати се дължат на все по-нарастващата известност на бизнес модела на dm, който предлага благоприятни условия за избор на над 14 хилл. продукта плюс способена консултация при извършването на покупки. През миналата финансова година са закупени над 30 млн. продукта, което е с 5 млн. повече спрямо предходния подобен интервал, регистрира българското сдружение.

" Финансовият резултат пораства нищожно – единствено с към 3%, поради експанзията и откриването на нови магазини, защото през предходната година отворихме единствено два нови филиала в страната. Ръстът на приходите се дължи главно на работата на съществуващите обекти, които към този момент са 74 в 25 града в страната ", изясни Андрей Петров. И посочи, че компанията възнамерява да открие сред осем и 10 магазина през идната година.

През миналата финансова година " dm България " е направила вложения за 4.5 млн. лева главно за разширение и модернизиране на магазинната мрежа. " Над 70% от филиалите ни към този момент са с нова визия, с по-голяма комерсиална повърхност, с по-голям подбор, с по-удобна класификация, с спомагателни услуги – да вземем за пример кътове за повиване и за кърмене на бебета. До края на тази финансова година ще бъдат актуализирани и останалите ни обекти ", заключи Андрей Петров.

[ " dm България " ] Нови артикули, засилено търсене на биохрани

Ръководството на компанията регистрира няколко съществени трендове на пазара на дрогерийни артикули в страната и съответно в магазините на веригата. " Търсят се от ден на ден нови артикули, с нови формули. Въведохме шест нови лични марки, с което броят им набъбна до 29 с общо 4000 продукта ", разгласи Георги Търнев, шеф на компанията с сектор " Маркетинг и доставяне ".

Втората открояваща се наклонност е навлизането на така наречен извънредни кооперационни марки. " Това са новаторски марки, основани от започващи компании, блогъри, водачи на мнение, почитатели на компанията, които са подкрепени от веригата и се продават единствено в нейните магазини ", заключи Търнев. И даде образец с марката Landhaarmadchen ( " Дългокосо момиче " ), основана в Германия от две девойки – фризьорки и фешън стилистки, която към този момент се продава в dm и съдържа 22 продукта за коса.

Търсенето на биопродукти, на храни и козметика с натурални съставки, завръщането към естествения външен тип е идващият резистентен тренд, следен в обектите на дрогерията, която предлага общо над 550 артикули в този сегмент. " Здравословните храни са с над 30% растеж на продажбите. Това е най-бързоразвиващата се категория в нашите магазини ", разгласи Георги Търнев.

Увеличават се и покупките на артикули от висок ценови клас – резултат от " по-високия стандарт на живот и готовността на потребителите да се доверят на по-стойностни марки ".

Г рупата dm с оборот от 10.7 млрд евро

dm drogeriemarkt принадлежи към най-големите вериги дрогерии в Централна и Източна Европа. Първият магазин е отворен през 1973 година в Карлсруе, Германия, а първият филиал в Австрия – през 1976 година в Линц. Централата на групата се намира в Залцбург, Австрия. Днес dm е показана в 13 страни в Европа.

За финансовата 2017/2018 година групата dm отбелязва 10.7 милиарда евро доходи, което е растеж от 4.3% на годишна база. " Осем от тези над 10 милиарда евро се дължат на " dm Германия ", посочи Андрей Петров.

Подгрупата " Австрия и ЦИЕ ", която обгръща Австрия и 11 страни от района, в това число и България, регистрира 8% растеж на приходите до 2.6 милиарда евро.

Общо магазините на концерна dm са 3566, новооткритите през отчетната финансова година са 102, от които 64 са в Германия. Служителите в групата са близо 62 хиляди, като новоназначените са над 2600. Корпоративна обществена отговорност
" dm България " влага в образованието на своите чиновници и работи за въвеждане на нова специалност за България – " дрогерист ", заяви Евелина Великова, шеф с ресори " Обучение и развиване " и " Филиална организация ". И посочи, че компанията извършва дълготрайна стратегия за повишение на квалификацията на заетите, която почнала с изпращането на група чиновници за едногодишно образование в Австрия по локална образователна стратегия, включваща задълбочено проучване на биология, химия, ботаника, биохимия, просвета за храненето и така нататък
В партньорство с Професионалната гимназия по екология и биотехнологии в София към този момент е създаден курс за образование на dm дрогеристи и в България, като задачата е в идващите години във всеки магазин на dm да има най-малко един приключил сполучливо този курс, заключи Евелина Великова.
" През миналата финансова година " dm България " завърши две обществени начинания - " Веселите зъбки " и " Слънчевите деца ", които обгърнаха над 70 хиляди деца в цялата страна ", заяви Великова. За втора година българското сдружение поддържа фондация " Живот със синдром на Даун ", като подари 10 хиляди лева в границите на " Слънчеви деца 2018 " за плана " Адаптирано плуване за 2019 г ", в който ще вземат участие 30 деца със синдрома от Варна, София, Стара Загора, Габрово, Гълъбово и Дупница.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР