Управител на фирма на служебния министър на енергетиката Росен Христов

...
Управител на фирма на служебния министър на енергетиката Росен Христов
Коментари Харесай

BIRD: Сянката на Държавна сигурност и фенове на Русия в Министерството на енергетиката

Управител на компания на служебния министър на енергетиката Росен Христов до април т.г. Полина Билоконна - дъщерята на Боян Чуков – щатен чиновник на Първо главно управление (на ДС) на Държавна сигурност, приключил разследваща школа на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Москва и почитател на Путин и Русия. Началникът на кабинета на министъра Любомира Ганчева, също е почитател на Русия. Ганчева учредява фондация дружно с приватизатора на „ Ален Мак” Петър Терзиев – шурей на последния комунистически министър председател на България Георги Атанасов. Терзиев, Ганчева и майка ѝ са заемали управителни длъжности в сдруженията „ Ален Мак” и „ Ален Мак България”, натрупали над 2,8 милиона лева отговорности към Национална агенция за приходите, разкрива в своя обява проверяващото издание.

На министър Росен Христов му се наложи още в първите дни, след встъпване в служба, да се оправдава за блокирането на газовата връзка с Гърция. Енергийното министерство в началото отхвърли да е подписван протокол за анулация на избора на Надзорен съвет на компанията, която оперира интерконектора. Скандалният протокол от 3 август, подписан от министъра, обаче съществува.

Ще ревизира ли КПКОНПИ министъра?

Росен Иванов Христов е притежател и шеф в 5 компании към 2 август 2022 година, когато с декрет на Президента Румен Радев е назначен за длъжностен министър енергетиката. Фирмите са: „ Херкомерс” ООД – в разпродажба, „ Вариант Еко” ООД (бивше име – Микс Медия Талънтс), „ Алтернативни Строителни Технологии” ООД (бивше име – Микс Медия Клъстър), „ Ари Интернешънъл” ЕООД и „ Бест Пропърти Айдиас” ЕООД. Има участия и в други компании.

Росен Христов продължава да бъде шеф във компаниите и след заемането на поста министър. Към 11.08.2022 година това събитие към момента не е променено в Търговски указател. В сходни случаи КПКОНПИ образува инспекции за спор на ползи. Последно такава беше оповестена за зам.-министър на земеделието.
Законът планува 7-дневен период, в който би трябвало да се подаде декларация за несъответственост. Когато е заявено съществуване на такава, поражда обвързване за премахване на несъвместимостта в едномесечен период. Декларация на служебния министър Росен Христов към момента не се открива на уеб страницата на президентството, добавя BIRD.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР