Управата в Ню Йорк се стреми да приемат законопроект, който

...
Управата в Ню Йорк се стреми да приемат законопроект, който
Коментари Харесай

Big Brother ще стопира бързаците в Ню Йорк?

Управата в Ню Йорк се стреми да одобряват законопроект, който да задължава инсталирането на система в нови транспортни средства, която да лимитира скоростта до локалния оптимално позволен предел. Системата ще употребява GPS и технология за различаване на пътни знаци, с цел да дефинира ограничаването на скоростта. Системата има и уместно име - Active Intelligent Speed Assistance (ISA). Ню Йорк към този момент организира тестване с 50 транспортни средства от автопарка на града, оборудвани със системата ISA.

Законопроектът S9528 беше показан от сенатора на Манхатън Брад Хойлман на 12 август и, в случай че бъде признат, ще изисква всяко транспортно средство, създадено или записано в щата Ню Йорк, да бъде оборудвано със системата ISA, считано от 1 януари 2024 година Като съображение се цитират резултатите от изследване, което демонстрира, че сходна система може да понижи смъртните случаи в трафика с 20%.

Законопроектът също по този начин приканва съществуващите системи за дейна сигурност като автоматизирано спешно прекъсване, деен надзор на лентата, монитори за мъртви зони с различаване на пешеходци, различаване на унесеност на лидера и даже запис на събития с данни да бъдат наложителни от същата дата.

„ Превишената скорост унищожава животи, тъй че би трябвало да предприемем дейности, с цел да го предотвратим, а град Ню Йорк е водещ образец, като внедрява нова технология за понижаване на скоростите на транспортните средства от градския парк “, сподели в изказване Ерик Адамс, кметът на Ню Йорк.

Критиците на системата настояват, че при избрани условия е жизненоважно да можете да преминете границата. Решение тук може да бъде лимитът да се вкара поетапно. Например, първо може да има сигнален звънец, в случай че ограничаването на скоростта е превишено. След това може да има второ, по-сериозно предизвестие, което, в случай че към момента бъде пренебрегнато, ще докара до автоматизирано понижаване на скоростта на автомобила.

Разбира се, не е мъчно да си представим, че служителите на реда също ще употребяват системата, с цел да наблюдават непрекъснато скоростта на лидера и автоматизирано да постановат санкции, в случай че ограничаването на скоростта бъде превишено. Спасяваща вест за съперниците на новата система е, че стандартите за сигурност за нови транспортни средства, за разлика от стандартите за излъчвания, се дефинират на федерално равнище, което слага под въпрос дали управляващите в Ню Йорк ще могат да приложат законопроекта, даже в случай че бъде признат.

В момента законопроектът е в комисия, не е минал през сената или събранието на Ню Йорк и в случай че се одобри и от двете равнища, ще би трябвало да бъде подписан като закон или да бъде наложено несъгласие от губернатора.

Интересно е да се означи че публични лица в австралийски щат предложиха да се издават и изискват специфични лицензи за каране на коли с висока мощ като суперколи, както и забрани за деактивиране на технологии за сигурност като надзор на сцеплението.

ISA технологията се употребява необятно в Европа. Версията употребена от Ford разрешава на водачите да задават оптималната скорост. Тя може също по този начин да ограничи скоростта до пет благи в час от оповестеното ограничаване. Технологията обаче не е наложителна и водачите могат да я деактивират. Всички нови коли в Европейския съюз ще би трябвало да имат технология ISA до 2024 г.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР