Упpaвлявaният oт Уорън Бъфет инвecтициoнeн фoнд Веrkѕhіrе Наthаwау ще придобие

...
Упpaвлявaният oт Уорън Бъфет инвecтициoнeн фoнд Веrkѕhіrе Наthаwау ще придобие
Коментари Харесай

Уорън Бъфет сключи сделка за 10 млрд. долар в енергийния сектор

Упpaвлявaният oт Уорън Бъфет инвecтициoнeн фoнд Веrkѕhіrе Наthаwау ще придобие бизнеса за транспорт и предпазване на природен газ на компанията Dominion Energy за 4 милиарда $. Енергийният отдел на Berkshire ще поеме и дълга на компанията, като дружно с него договорката се прави оценка на близо 10 милиарда $, съобщи Си Ен Би Си.

Това е първата огромна покупка от страна на капиталовия фонд от началото на пандемията и последвалия срив на фондовите пазари през месец март.

На годишното заседание на акционерите през май Бъфет разгласи, че Berkshire е натрупала рекордните 137,3 милиарда $ ликвидни средства и че не вижда преференциални покупко-продажби, макар срутва на пазарите.

„ Не сме подхванали никакви дейности, тъй като не виждаме привлекателни предложения “, съобщи тогава Бъфет, акцентирайки върху това, че бързите дейности на Федералния запас на Съединени американски щати ще разрешат на фирмите да получат повече достъп до финансиране на пазарите, в сравнение с по време на финансовата рецесия от 2008 и 2009 година

За Dominion това е следващото от редица дейности, които компанията подхваща в прехода си към компания, фокусирана напълно върху чиста сила от възобновими източни. След тази продажба от Dominion чакат 90% от бъдещата и оперативна облага да идва от комуналните й сдружения, които дават сила на повече от 7 млн. клиенти в щатите Вирджиния, Северна и Южна Каролина, Охайо и Юта.

От компанията оповестиха още, че стопират плана Atlantic Coast Pipeline с Duke Energy. Оцененият на 8 милиарда $ план е подложен на регулаторен напън, като неколкократните му отлагания усилиха разноските по построяването му и породиха подозрения по отношение на неговата ренталбилност.

Сделката ще усили доста бизнеса на компанията с природен газ. С покупката Berkshire Hathaway Energy ще управлява 18% от общия междущатски транспорт на газ в Съединени американски щати по отношение на 8% сега.

Според изискванията на договорката, Berkshire Hathaway Energy ще придобие 100% от Dominion Energy Transmission, Questar Pipeline и Carolina Gas Transmission, както и 50% от Iroquois Gas Transmission System. Компанията ще придобие и 25% oт cъopъжeниeтo зa втeчнeн пpиpoдeн гaз в Соvе Роіnt в Mepилeнд.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР