Уол­стрийт спря, ак­ци­и­те се сри­на­ха, пет­ро­лът ряз­ко по­ев­ти­ня, руб­ла­та удари

...
Уол­стрийт спря, ак­ци­и­те се сри­на­ха, пет­ро­лът ряз­ко по­ев­ти­ня, руб­ла­та удари
Коментари Харесай

Пет­рол­ни и ви­рус­ни стра­хо­ве до­ка­ра­ха Чер­ния по­не­дел­ник

Уол­стрийт спря, ак­ци­и­те се сри­на­ха, пет­ро­лът ряз­ко по­ев­ти­ня, руб­ла­та удари дъно
По­ред­ни­ят че­рен по­не­дел­ник из­жи­вя­ха фон­до­ви­те, сто­ко­ви­те и ва­лут­ни па­за­ри по све­та на 9 март. На фо­на на лип­са­та на спо­ра­зу­ме­ние меж­ду Са­у­дит­ска Ара­бия и Ру­сия за це­на­та на пет­ро­ла и раз­прос­тра­не­ни­е­то на ко­ро­на­ви­ру­са, ко­е­то во­ди до из­вън­ред­ни по­ло­же­ния по све­та, пет­ро­лът по­ев­ти­ня с 32 про­цен­та, ак­ци­и­те на най-го­ля­ма­та са­у­дит­ска ком­па­ния Са­у­ди Арам­ко пад­на­ха с 15 на 100, руб­ла­та уда­ри 4-го­диш­но дъ­но, аме­ри­кан­ски­те ин­дек­си се сгро­мо­ля­са­ха с по­ве­че от 7 про­цен­та и при­ну­ди­ха Уол­стрийт да спре тър­го­ви­я­та за 15 ми­ну­ти, с цел да из­ча­ка па­за­ра да се ук­ро­ти. Мал­ко по-къс­но аме­ри­кан­ски­ят пре­зи­дент До­налд Тръмп об­ви­ни Ру­сия и Са­у­дит­ска Ара­бия, как­то и фалшив но­ви­ни­те ка­то при­чи­на за сри­ва на бор­си­те.

Це­на­та на неф­та пад­на с поч­ти ед­на тре­та до 31,6 до­ла­ра за ба­рел на фо­на на лип­са­та на спо­ра­зу­ме­ние в ОПЕК+ за сък­ра­ще­ние на ко­ли­чес­тва­та. След­ва­щи­те дни ус­пя да вър­не стой­нос­ти­те си до 37 до­ла­ра за ба­рел. Но ек­спер­ти­те ня­мат очак­ва­не за вди­га­не на це­ни­те в след­ва­щи­те ме­се­ци. Кре­мъл об­я­ви, че е скло­нен да пре­го­ва­ря от­но­во с ОПЕК, само че то­ва ще ста­не най-ра­но през май. Ми­нис­тъ­рът на енер­ге­ти­ка­та за­я­ви, че стра­на­та е го­то­ва да по­не­се ми­ли­ар­дни­те за­гу­би от нис­ки­те це­ни, само че ще про­дъл­жи с до­би­ви­те. Цел­та е яс­на - да из­ти­ка шис­то­вия аме­ри­кан­ски газ от па­за­ра.

Са­у­дит­ска Ара­бия съ­що не е го­то­ва за пет­рол­на вой­на с Ру­сия. Най-го­ля­ма­та й пет­рол­на ком­па­ния Арам­ко пре­жи­вя най-го­ля­ма­та си кри­за от го­ди­ни, след ка­то ак­ци­и­те й по­ев­ти­ня­ха с 15 про­цен­та от края на ми­на­ла­та го­ди­на, ко­га­то се из­вър­ши пър­во­то пуб­лич­но пред­ла­га­не на кни­жа­та й. За­ед­но с пет­рол­ни­те не­во­ли са­у­ди­ти­те пре­жи­вя­ха и по­ли­ти­чес­ки, свър­за­ни с опи­та за дър­жа­вен прев­рат от два­ма от близ­ко­то крал­ско об­кръ­же­ние. Бив­ши­ят вът­ре­шен ми­нис­тър и по-мал­кият брат на крал Сал­ман под­гот­ви­ха от­мъ­ще­ние сре­щу прес­то­ло­нас­лед­ни­ка Мо­ха­мед бин Сал­ман, само че бя­ха арес­ту­ва­ни в до­мо­ве­те си и вка­ра­ни зад ре­шет­ки­те.

Пу­тин ук­ре­пи по­ли­ти­чес­ка­та си власт с про­мя­на в Кон­сти­ту­ци­я­та, ко­я­то му га­ран­ти­ра по­не още два пре­зи­ден­тски ман­да­та, в случай че по­ис­ка, само че ико­но­ми­ка­та на Ру­сия про­дъл­жа­ва да бук­су­ва.  Руб­ла­та та­зи сед­ми­ца по­ев­ти­ня до 85 ев­ро, сти­гай­ки ни­во­то от 2016 година, ко­га­то за­ра­ди вой­на­та за Крим ко­ти­ров­ки­те й уда­ри­ха дъ­но. Обез­цен­ка­та на рус­ка­та ва­лу­та из­ка­ра по ма­га­зи­ни­те хи­ля­ди рус­на­ци, ко­и­то из­ку­пи­ха те­ле­фо­ни, бя­ла и чер­на тех­ни­ка от боязън, че но­ви­те це­ни ве­че ще са не­по­сил­ни за джо­ба им. На дру­гия завършек на све­та бор­со­ви­те ин­дек­си из­пра­ви­ха на нок­ти бро­ке­ри и ди­лъ­ри. Ос­нов­ни­те ин­дек­си на Ню­йор­кска­та фон­до­ва бор­са за­поч­на­ха се­си­я­та със сри­во­ве за­ра­ди очак­ва­ния от спад в ико­но­ми­ка­та за­ра­ди ко­ро­на­ви­ру­са и опас­нос­тта от вой­на с це­ни­те на пет­ро­ла, ин­фор­ми­ра  CNBC. Ин­дек­сът на си­ни­те чи­по­ве Dow Jones Industrial Average се по­ни­жи с 1551,13 пун­кта, или с 5,98%, до ни­во от 24 316,02 пун­кта. Ши­ро­ки­ят из­ме­ри­тел S&P 500 от­чи­та по­ни­же­ние от 175,69 пун­кта, или 5,96%, до ни­во от 2795,12 пун­кта, до­ка­то тех­но­ло­гич­ни­ят по­ка­за­тел NasdaqComposite ре­гис­три­ра спад от 5,76%, или 493,95 пун­кта, до ни­во от 8081,16 пун­кта. Сри­во­ве­те при­ну­ди­ха спи­ра­не на Уол­стрийт за 15 ми­ну­ти, след ка­то по­ни­же­ни­е­то при S&P 500 дос­тиг­на 7%. Но­ва па­у­за в тър­го­ви­я­та мо­же да вле­зе в си­ла, в случай че за­гу­би­те дос­тиг­нат 13% - спад, кой­то би из­пра­тил S&P 500 на ни­во от 2585,96 пун­кта. Ако по­ни­же­ни­е­то дос­тиг­не 20%, или 2377,9 пун­кта, па­за­ри­те ще тряб­ва да зат­во­рят тър­го­ви­я­та за де­ня. До­се­га ни­ко­га не са би­ли при­ла­га­ни те­зи мер­ки, при­пом­ни Bloomberg. Аген­ци­я­та ци­ти­ра учас­тник на бор­са­та, кой­то твър­ди, че Чер­ни­ят по­не­дел­ник е бил най-ло­ши­ят ден от фи­нан­со­ва­та кри­за през 2008-а го­ди­на. А ус­пе­шен, мо­же би са­мо за ин­вес­ти­то­ри­те в зла­то. Кой­то е смя­тал, че пи­кът е стиг­нат в края на ми­на­ла­та го­ди­на, ве­че тряб­ва да е убе­ден, че вър­хо­ве­те в те­зи ко­ти­ров­ки те­пър­ва пред­сто­ят.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР