Уолстрийт вече калкулира възможността лихвените проценти на Федералния резерв на

...
Уолстрийт вече калкулира възможността лихвените проценти на Федералния резерв на
Коментари Харесай

Развиващите се пазари ще понесат удара от високите лихви на Фед

Уолстрийт към този момент калкулира опцията лихвените проценти на Федералния запас на Съединени американски щати ще се покачат до 6%. При това равнище обаче ще бъдат ударени по-слабите страни, до момента в който по-силните стопански системи ще поемат по-малък удар.

Очакванията за оптималното равнище на главната рента на Фед ще доближи своя връх се повишават с стремглава скорост. Пазарите дефинират цените в диапазона 5.5 – 5.75% до септември, до момента в който инструментите на CME FedWatch демонстрират близо 50% късмет да доближи 6%, оповестява Reuters.

Мащабът и темпото на повишаване е проблем за вложителите в акции, облигации и валути на разрастващите се стопански системи, които постоянно са се поддавали на покачващите се международни лихви.

Текущият риск от преоценка на крайната рента на Фед до евентуално 6% за къс интервал от време е в подтекста на отговора на инфлацията, която настойчиво се движи много над задачата в отслабваща среда за напредък на световния Брутният вътрешен продукт “, споделя Сатям Пандай, основният икономист за нововъзникващите пазари в S&P Global Rating.

„ Този микс като цяло е чист негатив за нововъзникващите пазари. “

Очакванията за по-нататъшни покачвания на Фед в началото бяха за 25 базисни пункта, само че ръководителят на Фед Джером Пауъл във вторник върна интригата с изявление, че е допустимо и по-бързо движение.

Движението на Фед към 6% ще тества твърдо историческите „ прагове на болежка “ за активите на нововъзникващите пазари “, сподели стратегът на UBS Маник Нараин, прогнозирайки, че индийската рупия, китайският юан и филипинското и чилийското песо могат да отслабнат с до 5%, в случай че Фед вдигне лихвите до 6%.

Неотдавнашен разбор на Barclays сподели, че повишението на лихвите на Фед с 50 базисни пункта би нараснало променливостта на лихвените проценти, което „ в началото би било по-дестабилизиращо, защото нормално идва с по-ниско показване навалутите на разрастващите се страни, което може да провокира в допълнение повишаване на лихвите там “.

Анализаторите от JPMorgan чакат доларът да отслабне, откакто крайната рента се стабилизира, само че покачването на Фед с 50 базисни пункта „ би било промяна на режима в интерес на несъразмерната мощ на $ “.
Гранична болежка
Граничните пазари са мястото, където евентуално ще видите тежестта на удара на внезапно повишаващите се лихви “, сподели Сахил Махтани, пълководец за голям брой активи в капиталовата компания Ninety One.

Броят на по-малките, по-рискови нововъзникващи пазари, където вложителите изискват награда от 10 процентни пункта или повече над сигурните държавни облигации на Съединени американски щати, остава като цяло постоянен в към 30 страни, като скорошното повишаване не донесе облекчение, откриха анализатори от Tellimer. Тези страни, които включват Кения, Египет и Пакистан, всъщност са изключени от финансовите пазари.

Но локалните пазари с закрепен приход в по-големите разрастващи се стопански системи също ще почувстват усложнения. Лихвената среда от 6% на Федералния запас дружно с към момента горещата инфлация прави краткосрочните лихви в Чили и Индия, както и в Полша, Чехия и Унгария, най-уязвими, откри UBS.

Потоците към разрастващите се страни скочиха през януари, само че се забавиха през февруари, изпращайки за предизвестие към вложителите. Данните на Citi демонстрираха в понеделник, че изходящите потоци са се възобновили предходната седмица, като действителните пари напуснаха Латинска Америка и нововъзникващите Европа, Близкия изток и Африка, до момента в който горещите пари или спекулативният капитал напуснаха Азия и Латам.

Инвеститорите, изключително в акции, евентуално ще видят, че повторното отваряне на Китай ненапълно компенсира задаващия се спад в Съединените щати и част от историческата тежест на лихвите на Фед върху нововъзникващите пазари.

Акциите на нововъзникващите компании (.MSCIEF) се покачиха единствено с 2% тази година след смесен спад от 26% предходните две и като цяло изостават от развитите пазари. Китайските акции биха могли да обезпечат несъмнено леговище при сюжет с лихвен % от 6%, сподели UBS.

Вселената на нововъзникващите пазари, която е по-ориентирана към Азия, в сравнение с при предходни внезапни нараствания на световните лихвени проценти, значи, че вложителите не могат „ да погледнат в учебника по история “, съгласно Нуно Фернандес, основан в Ню Йорк портфолио управител за Emerging Wealth Equity Strategy на GW&K.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР