Университетите ще водят и съхраняват главната си книга в електронен

...
Университетите ще водят и съхраняват главната си книга в електронен
Коментари Харесай

Университетите с електронна главна книга от следващата академична година

Университетите ще водят и съхраняват основната си книга в електронен тип от академичната 2023/2024 година. Това реши държавното управление с признатите промени в Наредбата за държавните условия към наличието на главните документи, издавани от висшите учебни заведения. Новото условие ще способства за усъвършенстване и по- положително контролиране на процеса, оповестяват от държавната пресслужба.

Към наличието на главните документи на висшите учебни заведения се включва нова информация, съответстваща на към този момент признати промени в нормативни актове. Студентите, които ще придобият образователно-квалификационна степен „ бакалавър “ или „ магистър “ след получена образователно-квалификационна степен „ професионален бакалавър по... “ или „ експерт по... “, ще получават тапия с данни за предходното виеше обучение. Ще бъдат вписани професионалното направление, специалността, образователно-квалификационната степен, заемите, страната, в която е издадена дипломата, название и местоположение на висшето учебно заведение.

В Европейското дипломно приложение към този момент ще се показва, че трите степени на виеше обучение „ бакалавър “, „ магистър “ и „ лекар “ подхождат на равнища 6, 7 и 8 от Европейската квалификационна рамка. В него ще се включват и резултатите от образованието, изразени в заеми. Конкретна информация за достъпа до контролирана специалност също ще влиза в Европейското дипломно приложение, което ще улесни работодателите при наемането на фрагменти. Отпада условието за регистриране на бащино име.

Преди издаването на тапия висшето учебно заведение показва в МОН данни за студентите, както и доказателства, че са приключили образованието си.

В досегашната нормативна уредба липсваше правилник за преиздаването на дипломи с открити механически неточности. След измененията при определяне на механически неточности в издадената тапия ще се издава нова по ред, избран в правилника на висшето учебно заведение. Издадената с механически неточности тапия ще се унищожава, което ще се документира с протокол от висшето учебно заведение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР