Университетът в Илинойс, САЩ, иска да изгради микро ядрен реактор,

...
Университетът в Илинойс, САЩ, иска да изгради микро ядрен реактор,
Коментари Харесай

Университет в САЩ иска да изгради микро ядрен реактор за собствените си енергийни нужди

Университетът в Илинойс, Съединени американски щати, желае да построи микро нуклеарен реактор, който би обезпечил на кампуса чиста сила, както и благоприятни условия за голям брой научни проучвания за потребностите на инженерите на висшето образователно заведение.

Проектът чака утвърждение и финансиране от Министерството на енергетиката на Съединени американски щати (DOE). Ако планът бъде признат, работата по построяването на реактора може да стартира през 2021 година, а мощността може да бъде реалност до 2026 година, написа вестникът на университета.

По думите на Калеб Брукс - професор по нуклеарна, плазмена и радиологична техника - министерството ще отпусне на университета финансиране в размер на 44,8 милиона $.

" Не е изненадващо, че Университетът в Илинойс работи авангардно по отношение на бъдещата сила и технологии. И в случай че планът бъде предоставен, университетът е в положение да обезпечи сериозни проучвания и обучение, нужни за енергийното бъдеще, съобразено с климата ", разяснява Брукс.
 Ново интернационално съдействие в региона на дребните модулни нуклеарни реактори
Ново интернационално съдействие в региона на дребните модулни нуклеарни реактори

Знаехте ли, че дребните реактори могат да се употребяват за произвеждането на водород за горивни кафези?

Откакто университетът става част от климатичния проект за деяние в Илинойс през 2008 година, годишните въглеродни излъчвания на кампуса са понижени с цели 25%. Стратегическият проект на университета значи реализиране на въглероден неутралитет до 2050 година, като по-скорошен период е за предпочитане.

Междувременно един микро нуклеарен реактор е в положение да доставя 138 000 мегаватчаса пара и 12 000 мегаватчаса електрическа енергия годишно, които са енергийно еквивалентни на 10 вятърни турбини и 175 200 тона въглища.

Графикът за построяването на реактора е за 4 години и половина. Той включва регулаторния обзор и въздействието върху околната среда; оценка на безопасността; обзор на експлоатационните лицензи от федералните и щатските власти; и строителството, в случай че всичко останало върви добре. Към момента проектът планува реакторът да бъде ситуиран до лабораторията Abbott.
 МААЕ стартира оценка на рентабилността на дребните модулни нуклеарни реактори
МААЕ стартира оценка на рентабилността на дребните модулни нуклеарни реактори

Икономическото влияние на мини нуклеарните реактори би трябвало да бъде изчислено добре, с цел да може технологията да получи социална поддръжка

Реакторът пасва отлично на потребностите на кампуса освен във връзка с образованието и научните проучвания, само че и във връзка с енергийните потребности на постройките към университета, разяснява Джордж Грос, професор по инженерство.

Към момента към този момент се е провела онлайн среща сред представители на Института за резистентност, енергетика и околна среда в Илинойс и преподаватели по нуклеарно инженерство и студенти, на която е показана плановата технология.

Според Кейти Хъф, който е помощник по нуклеарна, плазмена и радиологична техника в университета, микро нуклеарните реактори са дребни и елементарно портативни уреди. По думите му мощностите са проектирани да се " самостабилизират " - в случай че температурата се увеличи до рисково равнище, физически задвижвана противоположна връзка на реакторите би намалила температурата назад до заложената й стойност.

" Забележително е, че най-силният от тези механизми за противоположна връзка реагира стотици пъти по-бързо, в сравнение с всеки човек би могъл да реагира, стабилизирайки тази температура на реактора, без да е нужна човешка интервенция ", уточни Хъф.
 Защо нуклеарният бранш на Съединени американски щати е в неволя?
Защо нуклеарният бранш на Съединени американски щати е в неволя?

Усилия за съживяването на бранша са прекомерно малко и идват прекомерно късно

Един микро нуклеарен реактор може да бъде в употреба 20 години, без да се нуждае от зареждане с гориво. Удълженият живот на горивото също е по-ефективен, като по този метод се понижава възможния размер на нуклеарните боклуци.

" Много дребни размери, доста малко предизвикателство ", добавя асистентът.

Планът на университета планува и други взаимни действия, измежду които и построяването на три блока за доставка на сила.

Финансирането на сходен план би било от страна на Министерството на Съединени американски щати би било мощен знак, за поддръжката на управляващите към учените и, несъмнено, към развиването на нуклеарни технологии от ново потомство, както и нуклеарната енергетика като цяло. А това може да пристигна в един за нуклеарния бранш на първата международна стопанска система.
 По какъв брой нуклеарни централи би трябвало да се построяват годишно, с цел да се реализиран климатичните цели?
По какъв брой нуклеарни централи би трябвало да се построяват годишно, с цел да се реализиран климатичните цели?

Ядрената енергетика би трябвало да бъде в сърцето на прехода към чиста сила

Разработването на мирко и дребни нуклеарни модулни реактори (ММР) се поддържа от доста държавни управления по света. Такива се построяват във Англия, Канада, Съединени американски щати, Китай, Дания, Аржентина и други. Повече по тематиката -.

В началото на месец април тази година Международната асоциация за атомна сила (МААЕ) основен план за оценка на икономическите параметри на дребните модулни реактори в отговор на засиления интерес в бранша. Организацията отбелязва огромния брой планове (около 50 плана и концепции) за създаване на модулни реактори, които са в разнообразни стадии на подготвеност. Следователно техните разноски и периоди за доставка би трябвало да бъдат съответно оценени, оценени и където е належащо - усъвършенствани.

Малките модулни реактори са тип нуклеарен реактор, който е по-малък от стандартните мощности. Според доста компании, които създават такива реактори сега, ММР се характеризират с нараснала успеваемост поради размера си, както и нараснала сигурност, което ги прави идеални за заобикалянето на финансовите бариери, които се следят към нуклеарните централи в този момент. ММР също по този начин са по-лесни за преместване, сглобяване и монтиране, макар че превозването им към момента се нуждае от спомагателни изследвания съгласно някои експерти.

Този тип реактори могат да бъдат изключително потребни в отдалечени места, където нормално има недостиг на доставките на електрическа енергия, по-високи разноски за транспорт или дефицит на подготвени фрагменти. Такива реактори могат да бъдат и извънредно потребни за възобновяване на региони, наранени от тежки естествени бедствия да вземем за пример.
 Англия
Англия " налива " £40 млн. за развиване на дребни модулни нуклеарни реактори

Три плана ще бъдат финансирани с по 10 млн. паунда, а останалите средства ще бъдат вложени за проучвания
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР