Университетът на Илинойс, САЩ, установи, че протеините, свързани с болестта

...
Университетът на Илинойс, САЩ, установи, че протеините, свързани с болестта
Коментари Харесай

Ако се будите често нощем, мозъкът ви може да е в беда

Университетът на Илинойс, Съединени американски щати, откри, че протеините, свързани с заболяването на Алцхаймер, са най-вече при хората, които страдат от дихателни нарушавания по време на сън. Тези белтъци се считат за биомаркери на болестта - съществуването им приказва за почнали промени в мозъка.

Алцхаймер е най-тежката деменция. Причинява проблеми с паметта, мисленето и държанието.

Деменцията е необятно разбиране за спада на умствените качества с годините. Болестта на Алцхаймер, която съставлява до 80% от случаите, е прогресиращо опустошаващо заболяване. В крайния му етап човек губи даже способността да се храни, да приказва, да върви.Оказва се, че дихателните разстройства по време на сън доста постоянно се откриват при хора с ранна фаза на заболяването. Медицината назовава тези респираторни паузи апнея. Асоциират се с хъркането, само че не се изчерпват единствено с него. Най-грубо казано, за 10-ина секунди тялото “забравя” да диша и човек се разсънва с шумно вдишване на избавителната глътка въздух. Причината е неспособност за дишане по време на сън заради колапс на дихателните пътища. Честотата на признака пораства с възрастта, телесното тегло, хипертонията и при спане по тил. Прекъсването на съня заради апнея е доста по-различно от елементарното инцидентно пробуждане, което е постепенен предпазен механизъм, предизвестява в. " 24 часа ".

При обструктивна сънна апнея хората се разсънват даже и по 60 пъти на нощ.

Това разстройство визира към 35% от мъжете и 15% от дамите. Явно много постоянно срещан проблем със здравето. Но на национална конференция по проблемите на съня през лятото българските експерти предизвестиха, че и у нас в до 80% от случаите положението остава недиагностицирано.

През последните 5 години доста интензивно се изследват връзките сред обструктивната сънна апнея, отслабването на умствените качества и заболяването на Алцхаймер. Общото в изводите на екипите от целия свят е, че по разнообразни способи се потвърждават паралели сред дневната унесеност - последица от апнетичните събуждания и непълноценната нощна отмора, високото кръвно, инфаркта и инсулта, захарния диабет, еректилната дисфункция при мъжете и засягането на мозъка.

Последното изследване е проследило качеството на съня на хора от 71 до 78 година на фона на проучвания за съществуването на “алцхаймер белтъци”. Лошите протеини били най-вече при хората с обструктивна сънна апнея. Според учените факторите за това нарушаване на съня и обвързваните с него чести събуждания имат роля и като рискови за алцхаймер. Вероятно даже дребни, само че чести произшествия с доставката на О2 за мозъка оказват въздействие.

На тази основа най-елементарното, което човек може да направи, е да лекува обструктивната сънна апнея, обобщават учените. Общите рекомендации са за смяна в метода на живот - намаляване, ежедневно придвижване, отвод от тютюна, придържане към умерена консумация на алкохол. За поддръжка на естественото дишане нощем се оферират специфични маски или по-деликатни съоръжения вид " щипки ", които пречат на отпущането на мускулатурата и прекъсване на дишането.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР