Университета по хранителни технологии – Пловдив спечели проект за сътрудничество

...
Университета по хранителни технологии – Пловдив спечели проект за сътрудничество
Коментари Харесай

УХТ-Пловдив с проект за 250 000 евро

Университета по хранителни технологии – Пловдив завоюва план за съдействие в региона на висшето обучение по стратегия Еразъм+. С него се цели основаването на просветителни стандарти и детайли на система за електронно образование в региона на питателните технологии посредством потреблението на запаси със свободен достъп.

Проектното предложение на " E-learning tools for Food technology and development education (E-Food) “ получи 88 точки и е с утвърдено финансиране от 250 000 евро. В плана УХТ си партнира с Университет " Клод Бернар “ Лион, Франция, Университет " Лучиан Блага “, Сибиу, Румъния, Университета на Сарагоса, Испания, и Университета на Дебрецен, Унгария.

Координатор на плана е проф. д.н. Георги Костов – функционален декан по просветителни стратегии и подвижност и институционален координатор в УХТ по стратегия Еразъм+.

Партньорите по плана си слагат като съществена задача минимизиране на разликите в образованието по хранителни технологии, като по този метод ще се сътвори опция за увеличение броя на осъществените подвижности сред тях в границите на стратегия Еразъм+. Освен за класическото образование се планува създаването на просветителни стандарти и обучителни материали за така наречен продължаващо образование – осъществяване на краткосрочни курсове под формата на специализации.

Системата ще бъде тествана в действителни условия за образование на студенти в последната година от осъществяването на плана, който започва след подписването на контракта за поддръжка, евентуално през месец ноември или декември тази година, уточни проф. Костов. Той посочи, че в екипа от УХТ вземат участие още доцент доктор Росица Денкова-Костова, доцент доктор Весела Шопска и ас. доктор Даниел Христозов, а с оглед задачите и дилемите на плана екипът ще бъде разширяван и с други преподаватели и учени.

Проектът е стабилно продължение на дългогодишно съдействие сред сътрудниците. В рамките на план " Strengthening the research excellence and innovation capacity of University of Food Technologies – Plovdiv through the sustainable development of tailor-made food systems with programmable properties “, финансиран от Министерство на образованието и науката на Република България, УХТ, Университет " Клод Бернар “ и Университета на Сарагоса работят върху създаването на концепции за т.нар tailor-made храни, т.е. с прогнозируеми свойства.

В интервала 2016 – 2019 УХТ бе сътрудник с Университет " Лучиан Блага “, Университет " Клод Бернар “ и Университета на Дебрецен в план " Knowledge triangle for food innovation by harnessing the tradition and assuring sustainability (KNOWinFOOD) “, финансиран по стратегия Еразъм+.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР