"Универсален модел за управление на коронакризата няма, тя се управлява

...
"Универсален модел за управление на коронакризата няма, тя се управлява
Коментари Харесай

Иво Христов: Управлението на кризата в България обслужва имиджа на властта

"Универсален модел за ръководство на коронакризата няма, тя се ръководи опипом във всички страни, защото е невиждана, нямаме предишен опит. У нас рецесията се ръководи зле, защото задачата е да бъде обслужен имиджът на властта.

В първите седмици Борисов даваше упоителни конференции, в които обясняваше, че се оправяме най-добре. Тогава това беше интервалът "Борисов, който ви пази; който съхранява вашето здраве ".

Тъй като се натрупа публично напрежение, към Великден хората бяха разпуснати, велико преселение по родните места.

Навлязохме в интервала на "Борисов Освободителя " - тогава това носеше точки. През лятото изобщо спряхме да управляваме рецесията.

И в този момент сме към най-печалните резултати на европейско равнище във връзка с смъртността и разпространяването, защото загубихме надзор над процеса. "

Това съобщи в телевизионно изявление Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и някогашен шеф на кабинета на президента Румен Радев.

Според Иво Христов показаният от президента Радев план за Национален стратегически документ сигурно не е опит да се помогне на властта.

"Той сне доверието си от тази власт; българското общество също - 70% от жителите се афишират за провеждането на избори и чакат смяна.

Проектът на Стратегическия съвет към президента Румен Радев е опит да се помогне на българското общество, което не е идентично със сегашната власт, макар внушенията на нейните всичколози, които обикалят студията.

Проектите, които предложи президентът, нямат претенцията да са опция, те са по-скоро принос към дебата по проекта за превъзмогване на ковидкризата. Те са насочени към бъдещето, залагат на развиване на човешки капацитет, на високи технологии, на запазване на природата. Това са планове, насочени към бъдещето и неслучайно разсъниха интерес у жителите ", счита Иво Христов.

По думите му, заради функционалността си президентът Радев не може да оглави партия, така че и при най-хубаво предпочитание не би я оглавил.

"Той е декларирал своята морална поддръжка за всяка опция на сегашната власт. За да направя връзка с пандемията, ще напомня, че през лятото глосаторите на властта обикаляха, с цел да споделят:

"Сакън, не би трябвало да се сменя властта посред пандемия. " Сега, няколко месеца по-късно, когато не я сменихме, виждаме какъв е резултатът.


Спечелихме ли нещо от това, че остана същата власт? Освен това, че се изпразни държавната хазна, обявиха се нова партида самолети, кораби за военноморския флот, пари за язовири и следва да бъдат декларирани още пакети пари. Това не може да бъде разтуха за едно измъчено от рецесия, беднотия и сринати обществени системи общество ", счита още евродепутатът.

Иво Христов сподели още: "Опозицията на това ръководство е необятно разбиране. Тя се развива надалеч отвън Народното събрание. Обхваща и доста хора, които не са дали своят вот досега. Българска социалистическа партия без подозрение през последните години е поредна съпротива.

С Корнелия Нинова като водач Българска социалистическа партия възприе корав опозиционен курс и ще успее единствено в случай че остане вярна на този курс. Тя не трябва да влиза в никакъв сговор със сегашната власт, както и с кръгове, близки до сегашната власт.

Вярвам, че една стогодишна партия има мъдростта да запази тази твърда опозиционна линия. Със сигурност има напън от доста направления. Със сигурност има напън да бъде вбит чеп сред президента и Българска социалистическа партия.

Очевидно е, че без президента, като честен и абстрактен поръчител на бъдещата опция, би се стигнало до поредна настройка сред партии, каквито сме следили през последните години. Във всяка парламентарна република те са все по-компромисни.

Президентът има куража да слезе измежду протестиращите, съобщи ясна позиция; хората го знаят и съгласно мен биха последвали такава опция. "

Христов разяснява и провелия се в понеделник по негова самодейност уебинар на тематика "Въздействие на 5G технологията върху здравето и околната среда ".

Според него, в епохата на постистината доста мъчно могат да се разграничат теории на конспирациите от публични мнения, от отзиви на специалисти.

"Единственият съдия на тези разногласия сред крайностите може да бъде науката. Европа разполага с освежен проект за разрастване на 5G и 6G мрежите, който ще бъде разгласен до няколко седмици, без да е направила оценка на въздействието. Това единствено зарежда паниките.

От друга страна, корпорациите вършат нужното, с цел да окарикатурят паниките на жителите.

В резултат - разговорът е неосъществим. Нашето изпитание е да дадем думата на специалистите. Чрез научния панел на Европейския панел заръчахме това проучване на два доста авторитетни центъра на познанието - това са институтът "Рамацини " в Болоня, Италия, и Университетът в Гент, Белгия. Те излязоха с много внимателни мнения ", сподели Иво Христов.

По думите му, сега има два типа незнание, които шестват: Едното е това на конспирационистите, които съзират някаква зла предумисъл зад всяко деяние и навръзват обстоятелствата съгласно своята паника.

Другото незнание, обаче, което е не по-малко рисково, е това на хората на хората, които търсят да наподобяват просветлени и съвременни и които възприемат всяка публична истина без непотребни въпроси. Всъщност, сериозното мислене е това, което отсява зърното от плявата, и науката е вероятното решето. "

"Ефектът от 5G за промишлеността ще бъде забележителен. Инвеститорите, телекомите и всички сфери на стопанската система ще се възползват.

В епохата на пандемия си даваме сметка доколко цифровата съгласуваност е значима и колкото по-бърза и ефикасна е, толкоз по-добре. Това са причини в интерес на въвеждането на 5G.

Но не може да има механически и стопански напредък в ущърб на човешкото здраве и околната среда. Когато става въпрос за толкоз огромна инвестиция, за толкоз огромна намеса на човек в околната среда, би трябвало да се направи оценка на въздействието ", сподели още той.

На въпрос на водещата дали Европейската комисия ще се съобрази с оценката на учените, евродепутатът отговори: "Учените и до момента са изказвали своите запаси по ред подхванати политики, само че всякога валякът на вложителите взема връх.

В Брюксел има идентичен брой служители в институциите и лобисти. Лобистите провеждат съответните акции.

За мен, да вземем за пример, е изненада да видя хора, които се обявяват като лявомислещи в България, в това число радикална левица, които драговолно пригласят на корпорациите, без да задават въпроси по тази тематика. Опитът демонстрира, че постоянно се форсира това, което Комисията мисли да стори, макар гражданските страхове; макар опцията да се вършат и внасят подписки, да се проведат диспути. "

Иво Христов бе безапелационен, че оценка на въздействието би трябвало да има. По думите му, здравето на жителите би трябвало да бъде преди облагите на корпорациите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР