Уникално предложение за консервирано цвекло - специално за васНеобходими Продукти●

...
Уникално предложение за консервирано цвекло - специално за васНеобходими Продукти●
Коментари Харесай

Ферментирало цвекло (квас)

Уникално предложение за консервирано цвекло - особено за вас

Необходими Продукти

● алено цвекло - 1 кг
● вода - към 2 литра изворна, минерална или филтрирана
● цвик - 1 ч.ч. от кисело мляко
● морска сол - или хималайска сол (по ваше предпочитание) 2 - 3 с.л.
● джинджифил - към 2 с.л. (настърган)
● чесън - 2 - 3 по - едри скилидки

Начин на подготвяне

Измийте хубаво и обелете цвеклото, с цел да се избегнат остатъците от пестициди, както и попадането на песъчинки от пръстта. След като го обелите, още веднъж го измийте. Също по този начин бъдете деликатни с водата от чешмата - първо, тя би трябвало да се превари и охлади и чак по-късно да я добавите към цвеклото. Ето за какво най-добре е да употребявате филтрирана или изворна вода. Може и минерална. Ще ви би трябвало също огромен буркан (поне 3 литра), който да побере цвеклото и течностите.

Първо, нарежете цвеклото на едри части, поставете го в буркана, до момента в който запълни 1/3 от буркана. След това прибавете цвика, водата и солта. Оставете малко място сред горната част на течността и гърлото на буркана, към 2 пръста и разклатете буркана, с цел да се разтвори солта. Накрая прибавете настъргания джинджифил (или с белачка го нарежете на тънки лентички) и обелените и цепнати с нож през върха скилидки чесън.

Дръжте буркана при стайна температура и отваряйте всеки ден капака, с цел да се освободи от газовете, които се образуват при ферментацията. Може и вместо похлупак да употребявате тензух, закрепен с ластик върху гърлото на буркана.

Всеки ден би трябвало да разклащате буркана или да разбърквате наличието с дървена лъжица. Процесът на ферментация продължава от седем дни до две седмици, според от температурата в помещението. Възможно е да се появи плесен или мухъл в съда, само че в този случай просто отворете буркана и го почистете с дървена лъжица (при постоянно отваряне и разлюляване на буркана не би трябвало да се случи).

Можете да пробвате усета на кваса всеки ден, с цел да се ревизира дали към този момент е ферментирало цвеклото. Ако прецените, може да добавите в допълнение сол на усет. Появата на газирани мехурчета е знак, че квасът е подготвен и по-късно можете да прецедите и прехвърлите течността в бутилки в ледник и да започнете да консумирате от напитката.

Напитката можете да пиете всеки ден. Парчетата цвекло могат да се употребяват нарязани или настъргани за салати или да ги добавите към други ястия (супи, боршове, гювечи и т.н.).

Цвеклото има кисел усет, припомня на кисело зеле или кисели краставички, само че е с по-плътна текстура. Ако желаете да употребявате цвеклото единствено за напитка, може да напълните буркана с вода за втора ферментация.

Ферментиралото цвекло (квас) е готово.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР