Уникални накити с библейски сюжети от сребро с позлата и

...
Уникални накити с библейски сюжети от сребро с позлата и
Коментари Харесай

Уникални артефакти в БАН

Уникални украшения с древен сюжети от сребро с позлата и седеф, икони и изящни богослужебни кръстове от Средновековието, факсимилета на глаголически и кирилски текстове и на скъпи исторически документи са изложени за малко в централното предверие на Българска академия на науките. Експозицията, отдадена на Кирило-Методиевата концепция в православното християнство, е дело на Центъра по Кирило-Методиевистика и Етнографския музей при академията и ще продължи до 27 май 2019 година.

„ Благодарение точно на Кирил и Методий християнството се утвърждава в българската страна и това проличава в културата и в националното творчество. Ето, тази година честваме 1150 години от успението на Св. Константин-Кирил Философ - повече от едно хилядолетие България е християнска страна “, посочи и.д. шеф на музея доцент доктор Петко Христов, представяйки пред Actualno.com витрината с артефакти за Кирило-Методиевото въздействие в православието.
По въпроса за какво Кирил и Методий се изобразяват, държащи кирилицата, доцент Христов е безапелационен - тя се слага в ръцете им, тъй като е отдадена на тях. „ Това е осмислянето. Така са го възприемали. Все отново култът, с който българският народ се разпознава, съществува и той приема образни форми “, разяснява той. Първите изображения на Кирил и Методий датират от XI и XII век - те са на светци, които не държат букви, означи доцент Десислава Найденова от Кирило-Методиевисткия център на Българска академия на науките и уточни като образец, че в с. Курбиново в околносттите на Охрид има изображение от 1191 година със непокътнати надписи „ Кирил и Методий, учители на българите “.
 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР