Уникални находки, шедьоври на византийското изкуство от IX-XIII век, гостуват

...
Уникални находки, шедьоври на византийското изкуство от IX-XIII век, гостуват
Коментари Харесай

Лувъра гостува на Велики Преслав

Уникални находки, шедьоври на византийското изкуство от IX-XIII век, гостуват от Лувъра в музея на остарялата столица Велики Преслав. Изложбата беше открита в сряда, а ценители могат да й се насладят чак до 5 ноември. За това време наши уникати също ще гостуват във френския музей. Експозицията ни в Лувъра се открива идната седмица и е във връзка българското европредседателство, като показва Златния век на България. Сред главните експонати в нея са двустранната огърлица, диадемата и ювелирните наушници от Преславското златно богатство.

Посетителите в старопрестолния град пък, към този момент могат да видят също безспорни шедьоври – медальони от злато в комбиниране с клетъчен гланц, неповторима икона от слонова кост, белоглинена керамика. Много забавен е и кръст с кирилски надпис, за който се знае, че е от Кюстендилско и е датиран от XII век, описа шефът на музея Пламен Славов.

Очаква се находките от Лувъра да провокират интереса на още повече туристи към остарялата столица. Цената на билета за визити на музея и резервата остава непроменена.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР