Уникални колекции от ценни пощенски марки, карти и други материали

...
Уникални колекции от ценни пощенски марки, карти и други материали
Коментари Харесай

Европейска филателна изложба показва уникати по време на изложението „Булколекто 2019“

Уникални сбирки от скъпи пощенски марки, карти и други материали може да се видят на Европейската филателна галерия „ Пловдив фила 2019 “. Тя се провежда в границите на Панаир на колекционерите „ Булколекто “, който ще се организира от 17 до 20 октомври.

В Пловдив ще бъдат събрани бисери на филателията от целия континент, посочи ръководителят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев преди година, когато разгласи, че се приготвя тази грандиозна галерия. Сега участници от 19 страни показват в нея впечатляващи експонати, ситуирани върху 480 табла.

Най-редките и скъпи екземпляри от българската филателна и предфилателна класика участват в сбирката на Идор Гатти, член на Кралското английско филателно сдружение в Лондон, а негови сътрудници от София прибавят два шедьовъра – марките „ Малък лъв “ и „ Източна Румелия “.

Изложбата поддържа Пловдив като Европейска столица на културата, по тази причина първият ден е отдаден на града хазаин. Ще бъдат пуснати в приложимост поредност „ Стари ветроходни кораби” и блок „ 500 година от гибелта на Леонардо”.

Илюстрована пощенска карта „ 140 година от подписването на Цариградския кротичък договор” ще бъде валидирана в наличието на Симеон Сакскобургготски, почетен ръководител на Съюза на българските филателисти /СБФ/, и Никита Лобанов-Ростовский - внук на княз Алексей Лобанов-Ростовский, подписал историческия документ от страна на Русия.

Това ще стане на 18 октомври, когато ще бъде и дебютът на каре от 4 пощенски марки „ 100 година от рождението на Николай Хайтов”. В Деня на историческото завещание Симеон Сакскобургготски ще бъде награден от Международната асоциация на филателните специалисти с медала „ Хунзикер “.

19 октомври е Ден на опазването на околната среда и ще бъде показан малотиражен блок „ Защитени типове в Бургаското езеро - видра”. Блокът „ Национални носии” ще има премиера на 20 октомври, Ден на българската етнография “.

Любителите могат да закупят новите издания в специфичната пощенска станция в палата 7 на Международен панаир Пловдив, където ще бъдат ситуирани експозициите на „ Булколекто “. В неговото 9-о издание има нумизматични и антикварни сбирки с разнообразна тема, както и занимание такъми.

Посетителите ще видят две витрини с антични монети от Филипопол. Ценителите могат да създадат вложения в редки предмети. Съорганизатори на ревюто са СБФ и компания “Български пощи “.

Паралелно в Международен панаир Пловдив се организират: Международна галерия „ Медикус, Денто, Галения” (до 19 октомври), Специализирана галерия „ Цветна есен “ (до 20 октомври), интернационална киноложка галерия с финали за Световната купа (19-20 октомври).

Билетът за всички прояви коства 5 лв., като за възпитаници и пенсионери цената е три лв.. Експозициите са отворени от 9 до 18 ч., а в последния ден – до 16 часа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР