Уникалната способност на Манол Пейков да събира за дни стотици

...
Уникалната способност на Манол Пейков да събира за дни стотици
Коментари Харесай

Българите в Украйна молят Манол Пейков за генератори, помогн...

Уникалната дарба на Манол Пейков да събира за дни стотици хиляди за благотворителни акции в Украйна притегли вниманието на българите там. Родната общественост в Болград излезе с зов към пловдивския издател да им прати генератори поради непрекъснатите прекъсвания на тока поради варварските съветски удари. Ето какво написа Манол в персоналния си профил:

" Преди минутка ми звънна Жана Суслина – шеф на департамента за просвета, туризъм и спорт в Болград.
Не знаех авансово на какъв език ще си приказваме, само че се оказа, че българският й е безусловно безукорен – като изключим лекия акцент, граматическото му и лексикално равнище беше като на всеки просветен българин, който живее в рамките на Отечеството.
Жана ми описа за обстановката в Болград – въпреки да са настрана от военните дейности, непрекъснатата липса на ток пречи както на образователните занятия в гимназията, по този начин и за естественото действие на всички учебни заведения и държавни институции в града.

В понеделник ще ми изпрати цялостен лист с потребностите от генератори за главните им институции.
И тъй като не сте длъжни да знаете – ето ви малко информация за Болград и фамозната Болградска гимназия (взета главно от Уикипедия).
* * *
Болград – неофициалната столица на бесарабските българи – се намира в Одеска област и има население от към 15,500 души. Въпреки дейния развой на русификация през съвсем целия ХХ век, близо 80% от популацията му приказва български език.
Болградската гимназия „ Георги Сава Раковски “ е първата българска гимназия от [епохата на] Възраждането и се намира в Болград, Украйна. Днес тя има над 500 възпитаници – и съвсем всички (по условията на украинската конституция) учат българския език като роден "

Кампанията за събиране на средства за генератори продължава до понеделник по обед:
с/ка Манол Костадинов Пейков BG39DEMI92405000305527
Търговска банка Д
BIC: DEMIBGSF
Основание – Генератори за Украйна
или PayPal:
В взаимозависимост от събраното се надявам да успеем да отделим най-малко пет дребни генератора (5-7 кВт) за градските институции, плюс един огромен (50-100 кВт) за Болградската гимназия " Георги Сава Раковски ".

Припомняме, акцията на Манол Пейков за генератори за Украйна събра през последните 9 дни близо 400 000 лв.. Акцията стартира на 26 ноември и ще продължи до обед на 5 декември. Най-малкото подаяние е от 1 евро, най-голямото е фирмено - 30 000 лв.. Общо даренията са 1665. " Вече сме платили 114 генератора. " В понеделник чакам фактура за още четири г о л е м и (55–100 кВт), които ще пратим на лечебни заведения и учебни заведения ", оповестява Пейков, който не стопира да оказва помощ.

Очакваме акцията му и за столицата на българите в Украйна, като призоваваме всички сънародници да оказват помощ! 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР