Уникалната разработка е под ръководството на учителката по предприемачество Анелия

...
Уникалната разработка е под ръководството на учителката по предприемачество Анелия
Коментари Харесай

Ученици създадоха биоенергийна напитка

Уникалната разработка е под управлението на учителката по предприемачество Анелия Костадинова

 14-1  14-2  14-3
Биоенергийна напитка с билки и розова вода, както и плюшена играчка, която приказва и пее на испански език, сътвориха възпитаници от СУ „ Вела Благоева “ във Велико Търново. Уникалните разработки са резултат от работата на младежите в двете образователни компании – „ Евро Вела “ и „ Индало “ под управлението на учителката по испански език и предприемачество Анелия Костадинова. И двата продукта са донесли голям брой награди на девойките и момчетата, които са решили през идната образователна година да ги доразвият.

Биоенергийната напитка съдържа дестилат от бабини зъби, гинко билоба, жълт кантарион, глог, магарешки трън и къпина.Билките се смесват по автентичен метод с розовата вода и напитката става подготвена за пиянство. За задачата момчетата и девойките на Анелия Костадинова решили да затворят течността в бутилка с двойна капачка.

„ Когато завъртите първата капачка, от нея в розовата вода се изливат билките и сме смесват след леко разлюляване. Втората капачка отваря бутилката. Напитката не е газирана, няма захар, подсладена е със стевия, няма консерванти, нито каквито и да било нездравословни съставки, по тази причина е подобаваща за консумация и от деца, и от възрастни. А енергийният резултат идва от обстоятелството, че билките усъвършенстват кръвообращението, а розовата вода има отлично влияние върху храносмилателната система “, изяснява Анелия Костадинова.
Находчивата преподавателка не крие, че здравословният елексир ще размени енергийните питиета, които учениците пият най-малко по три дневно.

Продуктът е дело на образователната компания „ Евро Вела “, основана по програмата Джуниър Ачийвмънт, по която гимназията от години работи. В компанията вземат участие възпитаници от 11 клас. За да бъде напитката годна за приложимост и по всички правила и правила на българския пазар, учениците сключили контракт с компанията „ Био дринкс “, която им станала сътрудник. От нея децата се доставят с екстрактите от билки и розово масло. При това билките са студено пресовани, обработвани са по специфична технология, без да се постанова да минават през гореща вода, която лишава част от вълшебните им качества, споделят учениците.

Бутилката е украсена с картата на Европа, която показва всяка страна с присъщата за нея шевица. Тази карта е дело на майсторките от великотърновската работилница за етноизделия „ Седянка “. Цената на потребната напитка е 2,50 лв. бутилката и има документ.

„ Смятаме идната образователна година да доразвием продукта и част от концепциите ни са свързани точно с тази карта. Ще създадем магнити, като върху всеки магнит ще сложим друга част от тази карта. Магнитът ще върви с бутилката и колекционерите ще могат по този начин да си набират допустимо най-вече магнити, които, подредени, ще образуват цялата тази карта. Ще прилича пъзел “, прецизира Костадинова.

Освен това децата разсъждават и над концепцията напитката да има и усет на ягода за тези, които не харесват странния мирис на роза.

„ Докато работихме върху продукта, правихме много изследвания и по този начин разбрахме, че в Япония и Китай хората всеобщо пият розова вода, а ние я използваме единствено в козметиката. Нашите деца пият енергийни питиета, които са цялостни с кофеин и стимуланти, тъй че създаването ни и с това е обвързвана – да покажем, че можем да се грижим за здравето си “, споделя учителката.

Вдъхновени и от европредседателството на България, младежите решили, че ще съумеят да се впишат в мотото на Европейския съюз – „ Еднакви в многообразието “. Това също ги насочило към розовото масло и розата, която е най-универсалният знак на България пред света.

„ Измислихме мото на компанията- „ Европа е значима! Избери българското! Погрижи се за здравето си, бъди съвременен “, споделя Лъчезар Лазаров, един от участниците в образователната компания.

Младежът е и притежател на музикална интернет телевизия, която популяризира доста интензивно продукта. Освен това децата решили, че могат да сложат върху етикета на бутилката QR- код, който препраща към уеб страницата на учебното заведение.

Предприемчивите възпитаници са спечелили премията на „ Кока-Кола “ „ Дай старт на триумфа “ на националните финали на надпреварата на Джуниър Ачийвмънт. Момичетата и момчетата признават, че оценката на международната компания доста ги е зарадвало, тъй като по този начин „ Кока кола “ признава, че една напитка може да бъде вкусна и потребна, без да е газирана и прекомерно сладка. Освен това, по време на панаира на образователните компании, децата от Велико Търново получили поръчки от разнообразни компании и градове в България за билковото пиво. Затова младежите вършат по-големи количества, с цел да могат да реагират на поръчките. Освен това самите деца също продават своя артикул в учебно заведение, ще го оферират и на няколко места в града.

„ Средствата ще влагаме в закупуването на специфична кукла, която се слага на пешеходните пътеки. Куклата е направена в човешки растеж и е на момче или момиче в ученическа униформа. Целта е водачите да виждат отдалече тази кукла, тя да им припомня, че по пешеходната пътека минават деца, и да понижават скоростта в точния момент “, споделя Анелия Костадинова.

За да осъществят концепцията си, децата са решили, че ще изработят и сувенирни бутилки – за хотелите във Велико Търново и за Общината, която може да раздава продукта на гостите си.

Интерактивната играчка, която оказва помощ при проучването на испански език пък е другата истинска концепция, с която основателите и обират премиите по надпревари за млади изобретатели и бизнесмени. Компанията, изработила този артикул, се назовава „ Индало “ също като куклата. „ Индало “ е исторически знак на Испания и съставлява човек, хванал небесната дъга. Човечето носи шанс, съгласно вярванията на испанците и те го закачат по вратите си, както ние подковата. Десетокласниците вземат участие в тази образователна компания, която съумя да завоюва първо място в полуфиналния кръг на надпреварата на „ Джуниър Ачийвмънт “. На финала децата сграбчили премията на „ Сосиете женерал експресбанк “ за компания с предприемачески дух. Отличието се дава на тази образователна компания, която е съумяла да трансформира концепцията си в действителен артикул.

На този стадий човечето споделя 100 думи и пее, следващата година ще се и движи. Може да се зарежда посредством елмрежата, да стои закачено на стената или изправено на маса. Думите, които играчката знае, са подобаващи за деца на възраст от 6 до 11 години, които прохождат в ученето на испански език. Те могат сами да ръководят куклата, да усилват или понижават звука, да превъртат напред и обратно думите. Човечето върви и с карта, на която са изписани думите, с цел да може детето да ги вижда и да ги повтаря.

„ Догодина ще разтеглим активността, като сме решили да създадем още играчки, които са знаци на други европейски страни. Сега вършим изследване и най-вероятно идващите ни интерактивни човечета ще приказват още френски, немски, британски “, споделя Анелия Костадинова.

През идната образователна година тя ще поеме новият осми клас, в който учениците ще стартират да учат по новата компетентност „ Предприемачество, бизнес и електронна търговия “ освен това с първи непознат език – испански.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР