Уникалната операция е осъществена в болницата “Молинети в Торино83-годишният Емилиано

...
Уникалната операция е осъществена в болницата “Молинети в Торино83-годишният Емилиано
Коментари Харесай

Хирурзи направиха от две незрящи очи едно зрящо

Уникалната интервенция е осъществена в болничното заведение “Молинети ” в Торино
83-годишният Емилиано Боска стартира “нов живот ”

Интервенцията е обнадеждаваща за хиляди незрящи хора

Екипът хирурзи на професорите Винченцо Сарникола и Микеле Рейбалди от болница “Молинети ” в Торино съумя за пръв път в света да направи от двете незрящи очи на пациент едно зрящо око. Така 83-годишният Емилиано Боска прогледна още веднъж, по личните му думи в този момент започвал “нов живот ” и към този момент даже помагал на брачната половинка си в къщната работа. А повече от 10 години е бил безусловно кьорав, не е можел да се обслужва самичък, като на два пъти се е подлагал на интервенции за присаждане на роговица, само че все несполучливи.

“Изключителното в интервенцията е това, че тя дава опция за нов метод при автотрансплантациите ” - изясни пред кореспонденти шефът на очната клиника на “Молинети ” професор Сарникола, който е един от най-големите специалисти в света по присаждане на роговица. “Досега авто трансплантацията засягаше единствено роговицата, до момента в който с помощта на нашия сполучлив опит отсега нататък ще бъде допустимо да бъде реализирана по-всеобхватна автотрансплантация и по този начин окото да оцелее и да се задейства още веднъж. В съпоставяне с други мощно наситени с кръвосни съдове органи, роговицата нормално има доста по-нисък % на отменяне на непозната тъкан, само че при съществуването на необятна смяна на цялата очна повърхнина, както е казусът с господин Боска, рискът става извънредно висок ”, уточни Сарникола.

“Ето за какво се осмелихме да автотрансплантираме цялата очна повърхнина, взета от лявото око, освен роговицата, само че и част от склерата и цялата конюнктива, в това число стволовите кафези на лимба ” - добавя сътрудника си професор Рейбалди. - “За благополучие справихме се добре, тъй като макар изключителния темперамент на интервенцията, в този момент към този момент можем сигурно да твърдим, че проправихме пътя за процедура, която може да бъде възпроизведена. Според именития очен хирург не е изключено в бъдеще сходна намеса да бъде осъществена с елементи на окото на донор, а не да се прави автотрансплантация - вероятност, която в действителност е обнадеждаваща за хиляди незрящи хора.

Синьор Боска живял в тъма по разнообразни аргументи. Преди 30 години той претърпява автомобилна злополука, която поврежда ретината на лявото му око и то ослепява изцяло. Преди повече от 10 години дясното му око пък изгубва прогресивно зрителната си функционалност заради рядко хронично заболяване, разрушаващо роговицата и очната повърхнина. Сега възрастният италианец вижда прелестно, въпреки и с едно око.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР