Уникална снимка от легендарните сафарита на Пенчо Кубадински пазят в

...
Уникална снимка от легендарните сафарита на Пенчо Кубадински пазят в
Коментари Харесай

Уникална находка в шуменския архив: Пенчо Кубадински на сафари

Уникална фотография от именитите сафарита на Пенчо Кубадински пазят в Държавния списък в Шумен. На нея члена на Политбюро на Българска комунистическа партия и на държавния съвет на Народна република България Пенчо Кубадински.

Фотосът демонстрира партиен функционер с лъв на сафари в Танзания.

Снимката е част от персоналния списък на дългогодишния секретар на Окръжния комитет на Българска комунистическа партия в Шумен Георги Начев, а на гърба й има посвещение.

Подобни снимки са поличавали най-приближените приятели в Българска комунистическа партия, само че по случайност фотографията излиза от персоналните архиви.

Намират я служащи, които разчистват градеж.

Началникът на бригадата, който вижда, че измежду градежа има документи. Тъй като следва разрушение, те ще бъдат унищожени и взема решение, че те могат да бъдат непокътнати и ги предава в архива в София. Те виждат, че се отнася за шуменския списък и по този начин стигат до нас, изяснява доктор Антония Панева от Държавен списък – Шумен.

Според нея фотографията е същинска находка.

На мен не ми е известно да има друга такава. За ловните сафарита на Пенчо Кубадински съм слушала и аз като дете, даже и доста вицове имаше, споделя доктор Панева и е безапелационна, че в архива тя е единствена.

Сред избавените от служащите документи има и още фотоси - на някогашния " Първи " Тодор Живков. Те са от визитата му Шумен за откриването на Паметник " Създатели на българската страна ". На едната е запечатано рязането на лентата на монумента, а на другата посрещането му на Паметника на руската войска.

В Държавния списък в Шумен се пазят над 2 километра документи. Сред тях има и текстове на арабски, които към момента се превеждат. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР