Уникална операция в столичната болница Света Екатерина. Екипът на професор

...
Уникална операция в столичната болница Света Екатерина. Екипът на професор
Коментари Харесай

Лекари от болница Света Екатерина спасиха жена след уникална сърдечна операция

Уникална интервенция в столичната болница " Света Екатерина ". Екипът на професор Генчо Начев избави 44-годишна жена с аневризма с размерите на топка за голф. Альоша Шаламанов ни среща с Иванка Михалева.


В края на предходната година Иванка стартира да подвига кръвно неоснователно, макар че пие медикаменти. Изследванията посочили разширение на лявата артерия, която доставя сърцето с кръв. Резултатите изненадали даже и лекарите.
Иванка Михалева, пациент: Казаха, че не са виждали аневризма на такова място. И е прекомерно рисково.проф. Генчо Начев - шеф на УМБАЛ " Света Екатерина ": " За пръв път срещаме такова нещо, и в литературата в България не е разказано. От инспекцията на литературата, която направихме има по-малко от 50 случая, разказани в света.
Аневризмата била с размерите на топка за голф и имало условия в нея да се образуват съсиреци, които да причинят солиден инфаркт или неочаквана гибел. За да избави дамата екипът на професор Начев прави неповторима за България интервенция.

проф. Генчо Начев - шеф на УМБАЛ " Света Екатерина ": Трябваше да се отвори аортата и да се затвори изхода на лявата коронарна артерия. Тоест да се прекъсне достъпът на кръв до тази аневримза. Това може да стане единствено със прекъсване на сърцето и в изискванията на изкуствено кръвообръщение.
Сърцето на Иванка е спряно за към 45 минути. Толкова било належащо на лекарите да възстановят кръвообръщението. Направили й три байпаса с вътрешногръдни артерии. Три дни след интервенцията Иванка споделя, че живее втори живот.

Иванка Михалева - пациент: Благодарение на тях съм предотвратила нещо ужасно, което може да се случи с мен. В един миг може 2 часа да бъдат сериозни за моя живот и да няма кой да ме избави.
След като излезе от болничното заведение, Иванка още веднъж ще може да живее пълноценно, настояват лекарите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР