Уникална операция, извършена от мултидисциплинарен екип начело с уролога акад.

...
Уникална операция, извършена от мултидисциплинарен екип начело с уролога акад.
Коментари Харесай

Уникална за страната операция извършиха лекари от ИСУЛ

Уникална интервенция, осъществена от мултидисциплинарен екип отпред с уролога акад. проф. доктор Чавдар Славов, коремния хирург проф. доктор Николай Пенков и началника на КАИЛ доцент доктор Мая Белитова върна естествения живот на 69-годишен пациент с патогенен канал сред пикочния мехур и ректума. Това оповестяват от УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Състоянието е извънредно рядко и нормално се получава като затруднение след интервенция в дребния таз. В съответния случай положението настава след интервенция в друга болница по премахване на простатната жлеза поради рак на простатата. 

„ След интервенцията индивидът е развил тази фистула и се е наложило да бъде изведено червото начело на корема (анус претер), с цел да може да се изолира пасажът на изпражненията, които навлизат другояче в пикочния мехур, откъдето се основават тежки възпалителни промени и назад урина навлиза към ректума “, изяснява акад. проф. доктор Славов, който е шеф на Клиниката по урология и андрология в ИСУЛ.

В друга болница към този момент един път е юридически опит да се отстрани отворът сред ректума и дебелото черво, само че той се е оказал несполучлив.

Това, което вършат експертите на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, се назовава „ Пластика на везико-ректална фистула с потребление на лигавица от устната празнина и Ламбо от грацилния мускул на бедрото “. Зад комплицирания термин се крие още по-сложна интервенция, при която е изолиран ректумът на пациента и зашита фистулата. Лекарите употребяват букална лигавица (лигавица от бузата) за затваряне на отвора към пикочния мехур. Подсигуряването на двата отвора е осъществено чрез пренасяне на мускулус грацилис от левия крайник в зоната на фистулите, което е наложило отпрепарирането на мускула с дължина към 40 см.

„ Нямаме информация в България такава интервенция да е осъществявана досега, а и в света са малко центровете, които биха я създали “, разяснява акад. проф. доктор Славов, който оглавява и Центъра за сложна терапия на туморите на простатата към лечебното заведение. Той споделя, че е следил сходна намеса в Англия, при един от корифеите в реконструктивната урология – проф. Антъни Мънди. На последния Европейски конгрес по урология британският професор още веднъж е показал такава интервенция и това е предизвикало българския уролог да свика мултидисциплинарен екип и по този метод да се опита да помогне на пациента.

На 69-годишния мъж следва възобновяване на пасажа – унищожаване на стомата на корема и уретралния катетър, които до момента е трябвало да носи непрекъснато, и да води в бъдеще един естествен живот. Възстановяването след интервенцията ще продължи 3-4 седмици, а болничният престой ще е седем дни, осведомят още от ИСУЛ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР