Уникална изложба, събрала в себе различни разкази и документи свързани

...
Уникална изложба, събрала в себе различни разкази и документи свързани
Коментари Харесай

Изложба показва старта на Балканската война от връх Модър

Уникална галерия, събрала в себе разнообразни разкази и документи свързани с Балканската война ще открие на 7 декември в 17.30 часа Етнографският музей. Тя е отдадена на 110-годишнината от експлоадирането й.

В нея ще бъдат изложени страници от карираното тефтерче на Ангел Букорещлиев, за времето когато е боец. На 79 ситно изписани страници той разказва това, което вижда и претърпява в Балканската война.  

Разказът му за опожаряването на родното му село Плевня е разтърсващ.

„ Картината беше ужасна – прекомерно малко къщи стърчат, а всички други са на пепел; хора избити се търкалят по улиците; селото пусто ”, хоровият диригент.

Изложбата „ 110 години от началото на Балканската война (1912 – 1913 г.) “ е на НЧ „ Родопска искра 2020 “ от село Лилково, което е на 5 километраот връх Модър. Това е мястото, на което е „ пукнала “ първата пушка на Балканската война.

Представени са скъпи документи, които се съхраняват в Отдел „ Държавен списък ” – Пловдив, Регионален етнографски музей – Пловдив и персоналните архиви на лилковци.

Документите от архива са резултат от дългогодишните търсения на гл. специалист Владимир Балчев. 

Поместени са и текстове, които са асортимент на материали от книгите на лилковските краеведи Ангел Вълчев с   " Тъмраш " и Ангел Личков с " Камъни, богове, руни ". Те са основани на записани мемоари и персонални прекарвания на хора от региона. 

На откриването на изложбата ученичката от СОУ „ Любен Каравелов ” Нели Инграм ще изсвири на цигулка Соната № 4 от Бах.

Още забавни събития ще намерите в   - най-хубавия гид за Пловдив.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР