Unicredit се отказа от намеренията си да придобие голямата руска

...
Unicredit се отказа от намеренията си да придобие голямата руска
Коментари Харесай

Unicredit се отказа от голяма руска банка заради напрежението с Украйна

Unicredit се отхвърли от желанията си да придобие огромната съветска банка „ Откритие “ поради ескалиращото напрежение сред Русия и Украйна. Опасността от навлизане на съветски войски на територията на Украйна пораства, а от своя страна Западът заплашва с тежки стопански наказания. Възможно е Русия да бъде изключена от интернационалната мрежа SWIFT, което на процедура значи ампутиране на страната от световната банкова система.

Италианската банка прояви интерес към „ Откритие “, един от най-големите кредитори в Русия, защото основният изпълнителен шеф Андреа Орсел се стреми да усили рентабилността на съветското сдружение.

Предвид геополитическата среда, ние взехме решение да се оттеглим от процедурата “, сподели Орсел пред медии в петък, представен от Financial Times.

По-рано тази седмица той е взел участие в диалог сред италиански бизнес мениджъри и съветския президент Владимир Путин, с цел да обсъдят опциите за италианските компании в Русия.

Unicredit е измежду европейските банки със забележителна експозиция в Русия, а Европейската централна банка заяви, че кредиторът би трябвало да се приготви за интернационалните наказания против страната, в случай че Кремъл нахлуе в Украйна.

Руската централна банка възнамерява да продаде „ Откритие “, която бе избавена през 2017 година, откакто бе натрупала огромен размер неприятни заеми. В момента тя е седмата по величина банка в страната с активи за 45 милиарда евро. Интересът на Unicredit към съветската банка беше обявен от Bloomberg при започване на месеца.

Съединени американски щати обявиха, че Русия ще бъде изправена пред „ големи последствия “, в случай че изпрати войски в Украйна. Санкциите ще усилят риска за банки като Unicredit с огромни експозиции там. В петък компанията употребява доклада си за приходите, с цел да предизвести за икономическия риск от спор в Украйна.

Очаква се негативното икономическо влияние да пристигна основно от евентуален енергиен потрес, изключително за по-уязвими страни като Германия, допустимо напрежение на финансовите пазари и в по-малка степен посредством комерсиалния канал “, показва банката.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР