Унгарско-американските компании Horizon Energy и TDE Services направиха най-голямото откритие

...
Унгарско-американските компании Horizon Energy и TDE Services направиха най-голямото откритие
Коментари Харесай

Неочаквано петролно богатство в Унгария


Унгарско-американските компании Horizon Energy и TDE Services направиха най-голямото изобретение на петролно находище в Унгария за последните 30 години. Находките обезпечават навреме нарастване на запасите, като Будапеща претегля новите енергийните благоприятни условия.

Когато неотдавна унгаро-американските компании Horizon Energy и TDE Services обявиха, че са създали най-голямото изобретение на петрол в югозападна Унгария за последните 30 години, световните петролни пазари съвсем не го видяха. Но откритието дава спомагателен инструмент на Будапеща в разрастващата се енергийна политика на страната и предлага пролонгация на цялостна взаимозависимост от вносен съветски нефт. Очаква се количеството недопечен нефт, който може да се извлича, да разреши рандеман на 11 000 барела дневно, като през тази година 6 000 барела към този момент са добити. И крайната цифра може да бъде даже по-висока, защото създаването включва станция за транспорт на петрол в Szigetvar - на към 245 километра (150 мили) югозападно от Будапеща - покрай нефтеното находище. Разширяването на потенциала се чака във втората фаза на развиване, като е допустимо нарастване до 15 000 барела нефт дневно, написа компанията на своя уеб страница. Това би било повече от добиваните през 2018г приблизително 13,000 барела дневно петрол и газ от държавния монополист MOL.

Макар и находката да е огромна, двете числа в композиция покриват по-малко от една десета от общото ползване на нефт на Унгария. Повечето си нефт Унгария внася по тръбопровода Дружба от Русия. Въпреки краткотрайното му затваряне по-рано тази година заради нечист нефт от Русия, евентуално съветският източник ще остане преобладаващ, до момента в който не стартира реализирането на новата тактика на Будапеща за енергиен микс.

II: Енергийната тактика на Унгария се основава на два стълба - нуклеарна и възобновима сила

Промяна на енергийния микс

Заместник-държавният секретар по въпросите на климата в Министерството на нововъведенията и технологиите Барбара Ботос разгласи неотдавна проектите за преустановяване използването на въглища до 2030 година Въглищата заемат към 16% потребление в битовата сила, а потреблението на по-евтиния и екологосъобразен газ се покачва, както и възобновимата сила, като Унгария разполага също и с атомна електроцентрала. Правителството съобщи по-рано тази година, че планува 14% нарастване на крайното ползване на сила сред 2015 и 2030 година и желае делът на петрола в енергийния микс да пораства. Но също по този начин би трябвало да се премине към реализиране задачите на Европейски Съюз за отбрана на климата.

Рамката на политиката на Европейски Съюз в региона на климата и енергетиката планува понижение до 2030 година с минимум 40% на излъчванията на парникови газове, на равнище Европейски Съюз, цел, която Полша и Унгария обявиха, че няма да се стремят да реализират. Ботош съобщи, че Унгария възнамерява до 2050 година да понижи излъчванията на парникови газове с минимум 52% спрямо равнищата от 1990 година

Правителството се стреми към понижаване през този интервал на 85%, съгласно Националния проект за Енергия и Изменението на климата, оповестен от Министерство на нововъведенията и технологиите през май. Премиерът Виктор Орбан възнамерява до 2030 година страната да усили каузи на възобновимата сила в потреблението на сила до 20%. Енергийната тактика на Унгария се основава на два стълба - нуклеарна и възобновима сила. Четирите блока на единствената атомна електроцентрала в Унгария имат смесен потенциал от 2000 мегавата (MW). Унгария уголемява централата в Пакс/ Paks с два нови блока, като прибавя по 1200 MW от всеки. " В пикови моменти Унгария би трябвало да внесе повече от 50% от енергийните си потребности. Ето за какво планове като Paks II са основни ", съобщи Майкъл Керул, основен търговски шеф на GE Steam Power, пред Emerging Europe.

Целта на Унгария е до 2030 година да усили каузи на възобновимата сила в границите на потреблението на сила до 20% от към 14-15% сега, посредством основно на потреблението на биомаса. Но Ада Амон, старши помощник в E3G -независим мозъчен концерн за изменението на климата, съобщи неотдавна пред публицисти, че ръководещата сега в Унгария национално-консервативна и дясна популистка политическа партия Fidesz в действителност не се интересува повече от европейските полезности.

" Управляващите не се преструват, че биха желали да вървят дружно с задачите на политиката в региона на климата. Те не престават да настояват, че Унгария има суверенното право да избира своя енергиен микс. Но това не е вярно, поради обстоятелството, че всички държави-членки би трябвало да се съобразят и да имат целеви данни за възобновимите енергийни източници.

Author Jo Harper, dw.com

Преводът е оповестен в Бюлетин на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР