Унгарският президент Виктор Орбан произнася реч при откриването на парламентарната

...
Унгарският президент Виктор Орбан произнася реч при откриването на парламентарната
Коментари Харесай

България застава зад Унгария срещу Брюксел

Унгарският президент Виктор Орбан произнася тирада при откриването на парламентарната сесия на Народното събрание в Будапеща в понеделник, 17 септември

© Bernadett Szabo Още по тематиката
Сменен е притежателят на най-голямата проверяваща медия в Унгария

Това най-вероятно ще повлияе на публицистичната политика на известния уебсайт Index.hu
18 сеп 2018
Мнения Daily - Време е да приказваме за политики, не за гражданска война

И още: Да не останем пето колело на евросъюза; ГЕРБ брани Орбан, тъй като желае свободно да корумпира
17 сеп 2018
Думам ти, Унгария, сещай се, България

Техниките на политическата офанзива против демокрацията, употребявани от Орбан, се ползват свободно и от Борисов
15 сеп 2018
ГЕРБ гласоподаваха против наказания за Орбан

Европейският парламент поддържа наказателна процедура против Унгария
12 сеп 2018
Европарламентът задейства процедура, която може да лиши Унгария от глас в Европейски Съюз

След отчет, който разгласи Унгария за " непрекъсната опасност " против главните правила на Европейски Съюз, депутатите гласоподаваха за активирането на член 7 от Договор за Европейския съюз
12 сеп 2018 На оперативно съвещание на Министерския съвет в сряда, свикано по искане на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и на екоминистъра Нено Димов, българското държавно управление е взело решение да изготви позиция в отбрана на Унгария и против предлагането на Европейския парламент за започване на процедура против Унгария по член 7 от контракта за Европейския съюз. Решението е взето единомислещо от членовете на кабинета, заяви вицепремиерът Каракачанов след съвещанието на брифинг, в която участваха още Симеонов и Нено Димов.

Официално известие за това решение от Министерски съвет няма, като обяснението е, че то не е взето на постоянно, а на оперативно съвещание и все още съставлява единомислещо мнение на членовете на кабинета да се работи в посока за правене на позиция. Все още обаче няма импортиран план на такава позиция, която да бъде завършена като решение, споделиха от Министерски съвет.

По създание днешното решение е, че Министерският съвет ще стартира процедура по правене на позиция на България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, където да се отрази, че България не поддържа предлагането наказателна процедура против Унгария по член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС).

Вместо информация от Министерски съвет, до медиите дойде известие от Вътрешна македонска революционна организация, към което е прибавен отчета на Каракачанов до Министерския съвет, въз основа на който е взето решението. Докладът съдържа малко повече от страница и половина претекстове, в които се споделя, че е в полза на България да поддържа Унгария, като се разгласи срещу процедурата по член 7 от Договор за Европейския съюз, тъй като по този начин " ще защитим наши обичайни другари и сътрудници от политически нападки на идеологически съперници и ще защитим правата на българите в Унгария, които като маджарски жители могат да бъдат пострадали от възможни наказания против Унгария ".

Мотивите на Каракачанов

Според Каракачанов, отчетът за ситуацията в Унгария, направен от холандската евродепутатка Юдит Сергентини, " съдържа редица политически квалификации и недоказуеми изказвания ", само че пък в това време не се отчитало в задоволителна степен, че Унгария към този момент е подхванала ограничения за премахване на някои от констатациите (явно тези, които не са недоказуеми), нито заявената подготвеност на унгарското държавно управление за съдействие. Затова Каракачанов показва подозрение, че " задачата на решението против Унгария е добиване на политически дивиденти преди идните през 2019 година избори за Европейски парламент ".

На второ място, засягат се проблеми на националното законодателство и " приемането на сходно решение от Съвета може да сътвори казус на размиване на границата сред европейската правна рамка и сферите на държавен суверенитет и интервенция във вътрешните работи на страна членк а. "

На последващо място, съгласно Каракачанов, България поддържа доста положителни връзки с Унгария, двете страни имат общи позиции по редица тематики от съвместен интерес. " България и Унгария даже одобриха формален ден на другарството сред двата народа (19 октомври). В Унгария живее доста българско национално малцинство, което се радва на цялостно ценене и поддръжка от страна на унгарската страна, включително на посланичество в Националното заседание на Унгария ", се споделя още в отчета на Каракачанов, без да се разяснява какво отношение имат тези обстоятелства към въпроса дали дали са основателни опасенията на Европейски Съюз за тежко нарушаване на полезностите, на които се основава Европейски Съюз. Никъде в отчета на Каракачанов не се разясняват съответните проблеми с демокрацията в Унгария в другите им проявления.

Евродепутатите от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация поддържаха Орбан и гласоподаваха срещу наказания за Унгария

На 12 септември европейските депутати гласоподаваха с огромно болшинство да се задейства наказателната процедура по член 7 от Договора за Европейски Съюз (ДЕС) против Унгария - с 448 гласа " за ", 197 " срещу " и 48 " въздържал се ". Евродепутатите от ГЕРБ отхвърлиха да поддържат решението, срещу него гласоподаваха и Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация и социалистът Момчил Неков. Реално, от българските евродепутати, единствено някогашният министър председател Сергей Станишев (БСП), някогашният районен министър Искра Михайлова, Филиз Хюсменова и Илхан Кючук (и тримата от ДПС), както и Светослав Малинов (ДСБ), единственият български евродепутат от групата на Европейската национална партия, който не е от ГЕРБ, са дали своят вот за решението, написа тогава " Капитал ". Част от българските депутати просто не са влезнали в залата, с цел да гласоподават.

Решението е взето въз основа на отчета на Сардгентини, която дефинира офанзивите на унгарския министър председател Виктор Орбан против правосъдната власт, медиите, университетските среди и мигрантите като безусловно несъвместими с главните правила на Европейски Съюз. Така Унгария стана втората страна след Полша в историята на Европейски Съюз досега, за която се слага въпросът за задействане на такава процедура. Обсъждането на ограниченията против Полша бе през декември м. година

Процедурата по член 7 от Договор за Европейския съюз

Член 7 от Договора за Европейски Съюз гласи, че по стимулирано предложение (било на една трета от държавите-членки, на Европейския парламент или на Европейската комисия), Съветът, с болшинство от четири пети от своите членове, след утвърждение от европарламента, може да установи съществуването на явен риск от тежко нарушаване от държава-членка на полезностите на Европейски Съюз като ценене на човешкото достолепие, на свободата, демокрацията, равенството, правовата страна, както и на зачитането на правата на индивида, в това число и правата на лицата от малцинствата. Именно това утвърждение на европарламента бе гласувано на 12 септември, което обаче е единствено началото на процедурата. Предсоти гласоподаване в Съвета, като преди да направи констатции за съществуването на явен риск, Съветът би трябвало да изслуша страната и да насочи рекомендации към нея.
В резултата на тази процедура, когато Европейският съвет откри такова тежко и продължаващо нарушаване на полезностите, посочени в член 2, което би трябвало да стане с единогласие, то едвам по-късно Съветът на Европейски Съюз " може с квалифицирано болшинство да вземе решение за прекъсването на някои права, произлизащи от използването на Договорите във връзка с въпросната държава-членка, в това число и на правото на глас на представителя на държавното управление на тази държава-членка в Съвета ". Съветът на Европейски Съюз и Европейският съвет са разнообразни органи, Съветът се състои от министрите на другите страни в избраната политика, а Европейският съвет е формиран от държавните или държавните ръководители на страните от Европейски Съюз, ръководителят на Европейската комисия, висшият представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Шансът в Европейският съвет да се вземе решение за Унгария с единогласие е съвсем нулев, което значи, че също такава е опцията да се задейства процедурата против нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР