Унгарският премиер Виктор Орбан предизвика дипломатически скандал, като се появи

...
Унгарският премиер Виктор Орбан предизвика дипломатически скандал, като се появи
Коментари Харесай

Орбан възмути Украйна и Румъния, като облече шал с карта на Унгария от 1920-а, която включва техни територии

Унгарският министър председател Виктор Орбан провокира дипломатически скандал, като се появи обществено с шал с карта на Унгария в границите ѝ от 1920 година Това стана във вторник по време на другарски мач в Будапеща сред националните тимове на Унгария и Гърция

През 1920-а Унгария включва елементи от Румъния, Австрия, Словакия, Сърбия, Хърватия и Закарпатието , което в този момент е част от Украйна.

По-късно денем унгарските посланици в Киев и Букурещ бяха извикани във външните министерства на Украйна и Румъния.

След мача в понеделник, който Унгария завоюва с 2:1, Орбан разгласява във Facebook видео, в което се вижда по какъв начин се сбогува с пенсионирания маджарски полузащитник Балаш Джуджак . На фрагментите се вижда шалът с изображения на по този начин наречената Велика Унгария - страна в границите преди Трианонския контракт от 1920 година , подписан след края на Първата международна война със страните победителки. След него Унгария губи две трети от територията си, както и 3 млн. етнически унгарци, които към този момент живеят в чужбина.

Румънското външно министерство изрази пред унгарския дипломат в Букурещ " изрично отрицание " на постъпката на Орбан и излезе с позиция, в която се споделя, че това е в несъгласие с демонстрираната по-рано от Унгария политика на неприкритост и съдействие. Украинското външно министерство изиска опрощение от Унгария.

" Виктор Орбан пристигна на футболния мач с шал, изобразяващ Унгария с част от украинска територия. Пропагандата на ревизионистични хрумвания в Унгария не способства за развиването на украинско-унгарските връзки и не подхожда на правилата на европейската политика ", написа във Facebook представителят на външното министерство Олег Николенко .

Преди няколко часа Орбан реагира с пост в обществената мрежа, в който се споделя: " Футболът не е политика. Да не търсим в него нещо, което не е там. Унгарският народен тим е тим на всички унгарци, където и да живеят ".

Подобен облик на Унгария, като този на шала, с който той се появи, постоянно се вижда на сувенири в страната.

Унгарският министър председател е подложен на критика за тесните връзки сред Будапеща и Москва , които се развиват през последните години, и отхвърли му да даде на Украйна военна помощ. Още на 26 март Орбан заяви, че няма да поддържа ембаргото върху съветския нефт и газ и сподели, че настояванията на Володимир Зеленски за оръжия и наказания против Русия, са в несъгласие с ползите на Унгария и ще се отразят отрицателно на стопанската система.

Орбан разяснява, че Украйна може да загуби една трета или половината от територията си. Според него войната е щяла да бъде местна, само че Западът се е намесил и я е направил световна, по тази причина Европа се " прострелва в крайници " със наказания.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР