Унгарският парламент прие законопроекти, които критиците твърдят, че ще задушат

...
Унгарският парламент прие законопроекти, които критиците твърдят, че ще задушат
Коментари Харесай

Орбан слага „намордник“ на опозицията с нови законопроекти

Унгарският парламент одобри законопроекти, които критиците настояват, че ще задушат демократични структури като самостоятелни съдилища и самостоятелни общини и ще лимитират пълномощията на политиците да показват опълчване на премиера Виктор Орбан, предава Агенция Франс Прес.
В рамките на по този начин наречения „ омнибус “ законопроект са признати 200 страници за процедури на обществената администрация, представляващи правосъдни промени с опасения ще лимитират правосъдната самостоятелност.
Друг законопроект, именуван „ намордник за опозицията “, дава право на ръководителя на Народното събрание да глобява депутатите с месечните им заплати и да им не разрешава достъп до Народното събрание, в случай че провеждат митинги в парламентарната зала. Установени са и нови правила, които лимитират опциите на опозиционните депутати да посещават обществени институции като министерства.
Една от депутатките от опозицията, Тимеа Сабо, съобщи, че партията й ще апелира пред Конституционния съд за анулация на закона, който тя назова изпитание за " заплашване на опозицията и попречване на рецензията й към държавното управление ".
Друг законопроект лимитира партийните фракции да образуват съюзи - тактичност, която донесе на опозиционните партии необичаен триумф за сметка на Орбан в изборите за локална власт през октомври.
В най-големия крах за Орбан, откогато той пристигна на власт през 2010 година, Будапеща и няколко други общини бяха извоювани от опозиционни партии, които сплотиха сили, с цел да застанат зад един-единствен претендент против неговата партия Фидес.
Широко обсъждан като възмездие за провалите, сборът от закони, признат през днешния ден, също включва ограничения, които ще лимитират автономията на общините за това по какъв начин да харчат данъчни доходи.
Последните закони идват, когато Унгария се изправя пред чуване пред министри на Европейски Съюз в Брюксел в границите на процеса по член 7 на блока, стартират заради опасения, че Унгария нарушава полезностите на Европейски Съюз и върховенството на закона.
Унгария отхвърля процеса като „ лов на вещици “, учреден на „ лъжливи обвинявания “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР