Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви днес, че страната му остава

...
Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви днес, че страната му остава
Коментари Харесай

Унгария ще блокира европейския план за помощ на Украйна, казва Орбан

Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи през днешния ден, че страната му остава срещу проекта на Европейския съюз за пакет помощ за Украйна в размер на 18 милиарда евро през 2023 година, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че позицията на Орбан евентуално ще докара до опазване на напрежението сред Европейски Съюз и унгарското държавно управление на фона на разногласията за спазването на демократичните стандарти в страната.

Унгарският министър председател призна в изявление за държавното радио, че Украйна има потребност от поддръжка, с цел да финансира жизненоважни браншове и услуги, само че акцентира, че ще блокира проекта на Съюза за обезпечаване на финансова помощ посредством вземането на общ заем от всички страни членки.

" Въпросът е по какъв начин да помогнем на Украйна. Едното предложение допуска потреблението на бюджетите на страните членки за взимане на нов общ заем, който да се употребява за Украйна.

За нас това е недопустимо, тъй като не желаеме Европейски Съюз да се трансформира в общественост от задлъжнели страни вместо да бъде общественост от страни, които си сътрудничат ", счита Орбан.

Предложението на унгарския министър председател е всяка от 27-те страни членки да отдели средства от личния си бюджет и да помогне на Украйна посредством двустранни съглашения.

" Ние няма да приемем другия проект, не сме съгласни с него, а без нас той не може да влезе в действие ", добави той.

По думите на Орбан Унгария е подготвена да даде на Украйна средства от порядъка на 60-70 милиарда форинта (152-178 милиона долара) от бюджета си в сходство с двустранно съглашение - сума, която съгласно него няма да навреди на националните ползи.

Пакетът финансова помощ за Украйна е следващият приоритет на Европейски Съюз, който Унгария блокира през последните месеци, отбелязва АП.

Според представители на европейските институции Унгария употребява правото си на несъгласие по тематиката, както и по въпроса за най-малък предел за корпоративния налог, в опит да отблокира 7,5-те милиарда евро европейско финансиране замразени поради опасенията по отношение на върховенството на закона и корупцията в страната. 

В сряда Европейската комисия разгласи, че ще предложи удължение на блокирането на средствата в очакване на още промени от Унгария в сфери като независимостта на правосъдната система, изкореняването на корупцията при усвояването на еврофондовете и повишението на прозрачността в законодателната активност. 

Страните членки би трябвало да вземат решение по предлагането на Европейска комисия до 19 декември. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР