Унгарският министър-председател Виктор Орбан предупреди, че неговата партия ще

...
Унгарският министър-председател Виктор Орбан предупреди, че неговата партия  ще
Коментари Харесай

Орбан: Фидес ще напусне ЕНП след промяна на правилата

Унгарският министър-председател Виктор Орбан предизвести, че неговата партия " " ще напусне групата на Европейската национална партия в Европейския парламент, вместо да одобри изключване според новите правила, които се чака да бъдат утвърдени в сряда, заяви „ Политико ”
Орбан насочи предизвестието в писмо до Манфред Вебер, немският евродепутат, който оглавява консервативната група на ЕНП, която е най-голямата секта в Народното събрание, написа БГНЕС.
 ЕНП ще реши през януари ориста на ФИДЕС ЕНП ще реши през януари ориста на ФИДЕС
Европейската национална партия (ЕНП) ще реши в края на януари дали да остави в редовете си ФИДЕС, партията на унгарския министър председател Виктор Орб...
Миналата седмица Вебер и други ръководители от групата на ЕНП направиха стъпка към нови правила за заледяване и изключване, които ще им разрешат да санкционират цяла партия член, а освен един евродепутат.
" Фидес ” е със замразено участие в партията ЕНП от март 2019 година, само че към момента има 11 евродепутати с добра известност в групата на ЕНП в Европарламента, макар желанията на от ден на ден центристки членове да ги изгонят.
В писмото от неделя Орбан съобщи, че „ Фидес ” даже няма да се навърта в близост, с цел да разбере какво прави групата с новите правила, а ще се откаже след утвърждение на новия развой на за прекъсване. „ Искам да ви осведомявам, господин ръководител, че в случай че наредбите, признати на съвещанието на председателството и ръководителя на националните делегации на 26 февруари, бъдат гласувани и признати, „ Фидес ” ще напусне групата “, написа Орбан в писмото.
Каталин Новак, министър на фамилиите на Унгария и вицепрезидент на „ Фидес ”, упрекна някои членове на групата, че вземат участие в „ неприемливи “ вътрешни битки в миг, когато „ Европа се бори за избавяне на животи “ на фона на пандемията от ковид. Новак, публикувайки копие от писмото на Орбан в Tуитър, упрекна водачите на групата, че трансформират разпоредбите „ с цел да ни изгонят “, защото те нямаха „ болшинство “, с цел да го създадат според актуалните правила.
 Партията на Орбан може да си избере нова група в Екологичен потенциал Партията на Орбан може да си избере нова група в Екологичен потенциал
Унгарската партия ФИДЕС може да се причисли към нова група в Европейския парламент, в случай че оставането ѝ в дясноцентристката Европейска н...
Отмар Карас, австрийски член на ЕНП и вицепрезидент на Европарламента, съобщи, че групата няма да се подчини на натиска от Орбан. „ Няма да позволим на Орбан да ни изнудва “, сподели Карас. „ Групата на ЕНП ще продължи с плануваните промени в разпоредбите. “
Някои членове на групата на ЕНП, противопоставящи се на „ Фидес ”, обявиха, че писмото на Орбан до Вебер е по-малко опасност, в сравнение с подарък, и че те се надяват, че той ще съблюдава думата си и ще се отдръпна, в случай че новите правила, както се чака, бъдат утвърдени от болшинство от две трети на съвещание на групата идната сряда.
Според разбивката на Народното събрание на членовете на Европейския парламент, групата на ЕНП ще остане най-голямата секта даже без членовете на „ Фидес ”. В момента консерваторите имат 187 членове, следвани от социалдемократите със 145 от общо 705 в Народното събрание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР