Унгарският лидер националист се опитва да се възползва от заплахата

...
Унгарският лидер националист се опитва да се възползва от заплахата
Коментари Харесай

Мигрантите на границата стават част от предизборната кампания в Унгария

Унгарският водач националист се пробва да се възползва от опасността от мигранти на южната граница на страната, с цел да си обезпечи преимущество на идните парламентарни избори, оповестява Асошиейтед прес.

Група мигранти са се сгушили до дребен, димен огън в изоставена постройка в Северна Сърбия - последните мигове на топло преди да потеглят през щедро падащия сняг към бодливата тел, камерите и датчиците на електрифицираната ограда на границата с Унгария, споделя организацията.

Няколко часа по-късно те се връщат - опитите им да влязат в Унгария по пътя си към Западна Европа са осуетени от триметровата ограда и интензивни патрули на унгарската полиция, които, откакто пресрещнали мигрантите, ги ескортирали назад през границата в Сърбия.

" Отивам в Австрия, отивам в Германия, отивам в Нидерландия ", споделя 26-годишният Мухтар Ахмад от Алепо, Сирия, който се е приютил дружно с още към 35 други мигранти в спонтанен лагер отвън сръбското село Майдан на по-малко от два километра от границата с Унгария. " Няма да остана в Унгария. Какъв е казусът? ", пита той.

Опитите на мигранти от Сирия, Афганистан и други страни, почнали последния стадий от дългото си пътешестване към по-богатите страни в Европа, да влязат незаконно в Европейски Съюз през Унгария - и предизвикващата полемики процедура на страната да ги връща в Сърбия, когато ги залови - ги прави част от политическа акция, с която водачът националист на Унгария се надява да завоюва идните парламентарни избори, отбелязва Асошиейтед прес.

Премиерът Виктор Орбан, който съгласно социологическите изследвания през април го чакат най-оспорваните от повече от десетилетие избори, води акция, учредена на строга антимигрантска платформа, и се пробва да се възползва от вероятността за формиране на мигрантска вълна на унгарската граница като средство за активизиране на консервативните си гласоподаватели.

" Само тази година спряхме и задържахме... повече от 100 000 души ", съобщи Орбан в своя рядка изява пред публицисти през декември. " Ако унгарската ограда я нямаше, още над 100 000 незаконни мигранти в този момент щяха да са първо в Австрия, а след това - в Германия ", сподели той.

Един от най-отявлените съперници на миграцията в Европа, Орбан твърди, че миграцията заплашва да подмени християнската просвета на континента и че противозаконните мигранти са виновни за внасянето в страната му на болести като разновидности на новия ковид.

" Не желаеме да сме имигрантска страна ", сподели унгарският министър председател в изявление за държавното радио предходната седмица.

С наближаването на изборите на 3 април, Орбан показва сегашния мигрантски напън като по-голям от този през 2015 година, когато стотици хиляди бежанци влязоха в Европейски Съюз, бягайки от война и беднотия в Близкия изток и други места, и когато той разпореди градежа на граничната ограда.

Според данни, оповестени от сръбски чиновници и европейската организация за гранична и брегова защита, обаче доста по-малко хора се пробват да влязат в Унгария, в сравнение с твърди десният водач.

" Броят е малко по-висок, в сравнение с, да кажем, преди две години, само че не е огромен. Увеличението е малко ", съобщи Неманя Матеич, шеф на център за банкет на мигранти в северния сръбски град Суботица, за актуалната обстановка на унгарската граница.

Унгарската полиция заяви, че управляващите са пресрещнали повече от 122 000 мигранти, само че по данни на организацията за гранична защита на Европейски Съюз Фронтекс предходната година е имало 60 540 опита за незаконно секване на границата по западнобалканския маршрут, част от който е унгарско-сръбската граница. Освен това, защото множеството мигранти вършат многократни опити да прекосят границата, действителният им брой е още по-малък.

Сръбският Комисариат за бежанците и миграцията заяви, че в центрове за банкет обитават 4276 мигранти и 1000 бездомници. Фронтекс означи, че множеството прекосявания на граници в Западните Балкани " може да бъдат проследени до хора, които са в района от известно време и вършат многократни опити да доближат до своята страна цел в Европейски Съюз ".

20-годишният Хикмад Серат, от афганистанската провинция Нангархар, се е подслонил в отдалечена изоставена постройка покрай сръбския пограничен град Хоргош, откакто захлаждането този месец донесе температури от минус 10 градуса по Целзий. Серат сподели, че е в Сърбия от 15 месеца и е изгубил броя на опитите си да премине в Унгария, след които полицията го е върнала. " Много пъти се пробвам. Сто пъти, повече от 100 пъти. Всеки път полицията ме арестува и ме депортира назад в Сърбия ", съобщи Серат.

Тази процедура, при която унгарската полиция не разрешава на мигрантите да се възползват от правото си да аплайват за леговище и ги ескортира назад през границата, е известна като " изтласкване ". Тя е оповестена за противозаконна от най-висшия съд на Европейски Съюз и е в нарушаване на интернационалните контракти за даване на леговище.

Матеич, началникът на център за банкет, сподели, че е нещо всекидневно типично мигрантите да вършат многократни опити да прекосят границата. " Понякога някой се пробва един път и минава, той е късметлия. Понякога те пробват повече от 50 пъти... Опитват още веднъж и още веднъж ", съобщи той.

Много мигранти оповестяват за малтретиране от полицията, откакто преминат от Сърбия в Унгария, Хърватия или Румъния. Тези случаи включват строшаване или кражба на мобилни телефони, принуждаване на хора да седят или коленичат в снега в продължение на часове и нанасяне на побои - обвинявания, които е доста мъчно да бъдат доказани с самостоятелни източници.

Румънската полиция не отговори на питане от Асошиейтед прес. Унгарската Главна дирекция на Националната полиция от своя страна написа в имейл, че изрично отхвърля " голословните изказвания " за малтретиране на мигранти.

Матеич обаче сподели, че през 2019 година центърът за банкет в Суботица е записал 150 случая на счупени крака. " Понякога служителите на реда чупят телефоните им. Понякога им взимат парите. Понякога им чупят краката. Преживяването е друго за всеки ", сподели Матеич.

Орбан изиска от Европейски Съюз да възвърне на Унгария най-малко половината разноски, свързани със градежа, поддръжката и патрулирането на граничната ограда, които по негови думи възлизат на 590 милиарда маджарски форинта (1,9 милиарда долара) за последните шест години. Винаги в несъгласие с по-либералните страни членки на Европейски Съюз, той също по този начин заплаши да отвори " кулоар, по който мигрантите да стигнат до Австрия, Германия и Швеция, и комуто са нужни ".

Въпреки заплахите Фарис ал Ибрахими, марокански мигрант в центъра за банкет в Суботица, който има намерение да продължи пътя си към Испания, сподели, че не е обезкуражен, откакто бил изтласкан 27 пъти от унгарската полиция. " Ще продължа да пробвам. Няма да се предам в този момент. Ще пробвам, до момента в който съумея ", съобщи той. " Това е премеждие. Ние прекосяваме, опитваме, те ни хващат, ние се връщаме, ние се опитваме отново. За нас това е като игра. "

По Българска телеграфна агенция
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР