Унгарският философ Михай Вайда заяви, че е върнал почетната си

...
Унгарският философ Михай Вайда заяви, че е върнал почетната си
Коментари Харесай

Унгарски философ върна почетна докторска степен, за да не бъде свързван с Путин

Унгарският мъдрец Михай Вайда съобщи, че е върнал почетната си докторска степен на университета в Дебрецен, тъй като образователното заведение е присъдило почетно звание и на съветския президент Владимир Путин, съобщи ДПА.

„ Не желая да бъда свързван по никакъв метод с институция, която е оповестила Владимир Путин за почетен жител “, съобщи 82-годишният мъдрец във „ Facebook “.

В края на предишния месец университетът в Дебрецен, втория по величина маджарски град, разгласи, че има намерение да удостои съветския президент с купата „ почетен жител “ (Civis Honoris Causa) „ в символ на самопризнание за значимата роля, която Русия и Унгария придават на Дебреценския университет в модернизациата на АЕЦ „ Пакш “. В това образователно заведение ще се приготвят експерти за работа в новите ѝ блокове.

Путин посети Будапеща предходната седмица, с цел да открие международното състезание по джудо като почетен ръководител на Международната федерация по джудо. Поради лимитираното време в програмата му, той не получи публично университетската премия.

Вайда е интелектуалец с леви възгледи, който беше прочут отстъпник по време на комунистическото ръководство на Унгария. След като му е било неразрешено да работи в Будапеща, той е чел лекции в Германия, Съединени американски щати и Канада. През 1989 година той беше оправдан, а през 2002 година беше признат за член на Унгарската академия на науките.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР