Унгарските минерални бани, които са визитна картичка на страната, но

...
Унгарските минерални бани, които са визитна картичка на страната, но
Коментари Харесай

Студен душ за популярните унгарски минерални бани

Унгарските минерални бани, които са визитна картичка на страната, само че са прекомерно енергоемки, се борят да се задържат на повърхността на фона на нарасналите разноски за електрическа енергия и мрачната икономическа вероятност, осведоми Франс прес. 

Цял свят познава пастелните здания с архитектура в жанр " Бел епок " или " Ар нуво " , които обкръжават басейните, където шахматистите играят партии с шапки за баня, обхванати от водна пара. 

Функционирането на тези митични здания " ще коства със 170 на 100 повече през 2023 година по отношение на предходната година ", предизвестява Едит Рефи, говорителка на " Будапест спас " (Budapest Spas), компанията, която ръководи минералните бани в унгарската столица.

" Управлението на енергийната рецесия е съществено предизвикателство ", съобщи тя пред Агенция Франс Прес. За тази цел са били взети ограничения за икономии (предлагане на по-малко услуги, покрити външни басейни) и увеличение на цените на входните билети.

" Неизбежно " историческите бани, които най-често се посещават от задгранични клиенти, са повишили билетите си с " над 30 на 100 ".

Сред тях са миришещия на сяра Сечени, обожаван от хората, които харесват нощния живот, поради лудите празненства или Гелерт, трансформирал се в международна икона с богатите си на калций и магнезий води и с декорaция от мозайки в тюркоазено.

Въпреки това покачване на таксите визитите на минералните бани съвсем са възвърнали предпандемичните си нива (42 милиона гости през 2019 г.), съгласно експерти в бранша.

Минералните бани в провинцията, които не са толкоз известни, са били по-засегнати от рецесията. Някои от тях са били принудени да затворят порти, а една четвърт от тях е трябвало да понижат работното си време. Това предизвести Золтан Кантас, началник на Асоциацията на унгарските бани.

Термалната просвета , развита от римляните в равнинната част на Централна Европа преди 2000 години, е била след това непокътната от унгарците. През 16-ти век османците са построили бани, които се употребяват и до момента. 

С съвсем 1300 източника на лечебна и термална вода Унгария продължава да е по-евтина спа дестинация от доста други в Европа, само че несъмнено е много впечатляваща.
В град Мишколцтаполца в североизточната част на страната, да вземем за пример, се намират единствените по рода си в Европа термални пещери, наподобяващи лабиринт, могат да се вършат спа процедури и посетителите да се любуват на лечебния климат.

В Унгария се намира и най-голямото биологично интензивно естествено термално езеро в света - в югозападния град Хевиз. То е ситуирано върху повърхност от 4,4 хектара и водата му се нагрява от геотермална сила, която не пада под 22 градуса през зимата и може да доближи 38 градуса през лятото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР