Унгарски журналисти обявиха, че новият закон, който се предполага, че

...
Унгарски журналисти обявиха, че новият закон, който се предполага, че
Коментари Харесай

В Унгария журналистите притеснени да не свършат в затвора

Унгарски публицисти оповестиха, че новият закон, който се допуска, че би трябвало да се бори с ковид, ще затрудни още повече отразяването на пандемията от тях и даже са застрашени от затвор за работата им, написа " Гардиън ".

Мерките, признати от Народното събрание на Унгария в понеделник, са остро подложени на критика от опозицията и от Брюксел. Те дават власт на премиера Виктор Орбан да ръководи с укази. Друга част от закона планува до пет години затвор за разпространяване на дезинформация по време на пандемията.

Журналисти в централноевропейската страна се оплакаха, че новият закон към този момент е употребен, с цел да се спре достъпът им до информация и от време на време даже са заплашвани.

Журналист в Будапеща, който е поискал анонимност поради обстановката в страната, описа, че е телефонирал на болница през уикенда, с цел да ревизира информация за група лекари, които са се заразили с ковид.

Няколко минути по-късно PR на болничното заведение ми се обади и попита дали е добра концепция да запитвам за това, ден преди държавното управление да прокара закона, описа журналистът.

Журналист от вестник Magyar Hang заяви, че от приемането на закона при започване на седмицата са се усили заплашителните мнения в обществените мрежи или в имейли, в които се предизвестяват, че ще свършат в пандиза. Журналистите също се тормозят, че може да се усилят правосъдните искове против тях и да изпаднат в доста тежка финансова обстановка.

Унгария е на предпоследно място в Европейски Съюз по медийна независимост, съгласно " Репортери без граници ".

Говорител на държавното управление отбрани закона и разясни, че е в отговор на преднамерено разпространение на подправена информация и изкривяване, които могат да попречат на управляващите в битката против разпространяването на вируса.

Повечето самостоятелни публицисти в Унгария не имат вяра, че законът ще докара до всеобщи арести, само че все пак са надълбоко разтревожени.

16 страни членки на Европейски Съюз излязоха с декларация, в която показват терзанието си от унгарските ограничения, само че в текста не включват думата " Унгария ".

В Унгария има 623 инфектирани с ковид, а 26 са умряли. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР