Унгария ще се стреми да увеличи количеството газ, което получава ...

Унгария ще се стреми да увеличи количеството газ, което получава

Орбан ще търси повече газ от Путин, докато САЩ искат да изпратят войски в Унгария

Унгария ще се стреми да усили количеството газ, което получава от Русия, на диалози с президента Владимир Путин идната седмица, сподели министър председателят Виктор Орбан в петък.

Унгария, член на Европейския съюз и НАТО, контракти ново дълготрайно съглашение за доставка на газ с съветския "Газпром " през август.

Москва и Западът са въвлечени в с напрежение опълчване за Украйна на фона на натрупването на съветски сили по източната граница на страната, до момента в който НАТО ускорява наличието си в Източна Европа.

Междувременно, Съединените щати се обърнаха към Унгария за краткотрайно разполагане на американски войски в страната, сподели унгарският външен министър Петер Сиярто на брифинг, излъчен на страницата му във Фейсбук в петък.

Унгарското министерство на защитата води диалози по този въпрос, добави Сиярто.

Орбан, който е изправен пред оспорвани избори на 3 април, отхвърли апелите на обединена съпротива да анулира визитата си в Москва, планувано за вторник.

„ Бих желал да увелича количеството газ, който би трябвало да бъде доставен... от равнищата, контрактувани в руско-унгарския газов контракт “, сподели Орбан пред публичното радио.

„ Бих желал да реализира по време на нашите диалози, в актуалната сложна обстановка, обременена с по-високи цени на енергията... количеството газ, с което разполагаме в дълготраен проект, да бъде увеличено. “

15-годишното съглашение, което доставя 4,5 милиарда кубически метра природен газ годишно за Унгария по направления, избягващи прилежаща Украйна, влезе в действие през октомври с алтернатива за смяна на закупените количества след 10 години.

Резервите на газ в Унгария бяха запълнени на 43% въз основа на данни на регулаторния орган за енергетиката и публичните услуги (MEKH) от 15 януари. Количествата, в композиция с предстоящ спомагателен импорт, ще покрият 90% от предстоящите оставащи потребности на Унгария през зимата от газ.

Орбан сподели, че ще разиска и европейската сигурност с Путин, като добави, че Унгария е заинтригувана от спокойно разрешаване на опълчването в Украйна.

„ Разбира се, Унгария е член на НАТО и Европейски Съюз, тъй че преди всяка сходна намира се съветвам и съгласувам с нашите западни съдружници “, сподели Орбан и добави, че ще организира спомагателни диалози със западните водачи през идващите дни.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg