Унгария се присъедини към съвместната поръчка за закупуване на снаряди

...
Унгария се присъедини към съвместната поръчка за закупуване на снаряди
Коментари Харесай

И Унгария се включи в европейската поръчка за снаряди за Украйна

Унгария се причисли към взаимната поръчка за закупуване на снаряди за Украйна на Европейската организация по защита. Съобщението в уеб страницата на Агенцията е актуализирано и в него е включена и Унгария, страната от Европейски Съюз, посочена като най-последователния покровител на Русия.

 

Така в поръчката ще вземат участие към този момент 23 страни - 22 членки на Европейски Съюз и Норвегия, написа БНР.

 

България не е измежду тях, а президентът Румен Радев два пъти категорично настоя, че страната ни няма да се включи. Няколко пъти той повтори по какъв начин още 9 страни членки също не вземат участие.

 

Сега страните стават още по-малко, откакто се причислиха и Литва и Полша. Очаква се това да създадат също Латвия и Испания, както разгласи висшият представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел - със забавяне поради особености на националното си законодателство.

 

Проектът на Агенцията планува поръчка и доставка на 1 милион 155-милиметрови снаряда за Украйна за интервал от една година.

Така България, Ирландия и Дания остават единствените членки на Агенцията, които няма да вземат участие в взаимната поръчка. Дания обаче се причисли към организацията едвам преди два дни.

 

Недостигът на муниции се трансформира в проблем във войната в Украйна месеци след началото й. " Глад за снаряди " в този момент изпитват и двете страни в спора, а през вчерашния ден украинското управление непосредствено съобщи, че точно дефицитът на муниции препятства започването на контраатака за освобождение на окупираните от съветската войска територии.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР