Унгария прие указ, който дава право на правителството да поеме

...
Унгария прие указ, който дава право на правителството да поеме
Коментари Харесай

Унгарски указ позволява на правителството да контролира енергийните фирми при криза с доставките



Унгария одобри декрет, който дава право на държавното управление да поеме надзора върху жизненоважни енергийни компании и оператора на газопроводната мрежа FGSZ при изключителна обстановка, която изисква да се обезпечи непрестанно доставяне, оповестява Ройтерс.

Указът от вторник вечерта, подписан от премиера Виктор Орбан, обгръща основни компании в енергийната, газовата и петролната индустрия, както и компаниите за топлофикация и минното дело, дружно с оператора на газопровода FGSZ и асоциацията за депозиране на горива и природен газ.

Унгария разчита на към 85% от вноса на съветски газ и 65% от вноса на недопечен нефт от Русия.

Външният министър Петер Сиярто сподели по-рано този месец, че основният изпълнителен шеф на " Газпром " и вицепремиерът на Русия Александър Новак са го уверили, че компанията ще извърши отговорностите към Унгария, избрани в нейния дълготраен контракт за доставка на газ.

В понеделник Сиярто сподели, че унгарските газови складове са цялостни на повече от 39%, което се равнява на 2,7 милиарда кубически метра на склад.

Съгласно съглашението с " Газпром ", подписано предходната година, Унгария получава 3,5 милиарда кубически метра газ годишно през България и Сърбия и още 1 милиарда кубически метра газ по газопровод от Австрия. Сделката е за период от 15 години.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР