Унгария откри официално новия си национален стадион Пушкаш арена преди

...
Унгария откри официално новия си национален стадион Пушкаш арена преди
Коментари Харесай

Какво носи на Унгария футболната революция на Виктор Орбан

Унгария откри публично новия си народен стадион " Пушкаш сцена " преди седмица. В рекламния клип на оборудването беше показан и министър ръководителя на страната Виктор Орбан, който играе с футболна топка. Това пристигна като че ли да подсети, че точно Орбан е в основата на футболната гражданска война, която тече в Унгария.

Построяването на 65-хилядния " Пушкаш сцена " коства 650 милиона $, а стадионът ще одобри четири мача от Евро 2020. Това е следващото самопризнание за страната.

За близо десетилети държавното управление похарчи повезе от 2 милиарда $ единствено за футбол. Орбан пристигна на власт през 2010 година, което беляза и началото на огромните вложения в спорта. Само през 2018 година вложенията възлизат на 400 млн. $, съгласно данни оповестени от Унгарската футболна асоциация.

Освен средставата, които се отпускат за футбол, Унгария беше хазаин и на други огромни съревнования. Страната одобри международното състезание по плувни спортове през 2017 година

" Той (Орбан) счита, че спортът е превъзходен метод за възстановяване на имиджа на страната ", споделя Агостон Мраз, шеф на Nezopont Group - концерн, който е непосредствен до ръководещата партия " Фидес ". " Говорим за цялостния резултат върху стопанската система, туризма, медиите. Има едно мултиплициране. На процедура обстановката наподобява доста на интервала, когато Унгария влезе във Формула 1 през 80-те години. Това имаше позитивен резултат, който беше доста по-дълбок от чисто спортната страна на нещата ".

Според Мраз резултатът върху страната е доста огромен и изцяло оправдава изразходените милиарди.

Въпреки големите средства и вложенията, дивидентите на футболния терен към момента не се виждат. Унгария стартира добре квалификациите за Евро 2020, само че пропусна шанса за непосредствено класирането, като през март ще се бори с България в плейофи.

Дни на отминала популярност

Унгарският футбол е на върха през 50-те години на 20 век, когато тимът господства. По-късно през 70-те и 80-те националният отбор също реализира обилни триумфи, участвайки на международни шампионати. От тогава обаче унгарският футбол беше в забвение повече от 30 години.

Единственият ярък лъч беше присъединяване на Евро 2016 и достигането до осминафиналите.

Клубните отбори също не се показват добре и могат да се похвалят единствено с две участия в групите на Шампионската лига, които обаче по този начин и не съумяват да преодолеят.

Орбан, който е бил футболист, приема като персонална задача да промени обстановката. Премиерът сложи футболните клубове на водещо място и направи всичко допустимо да им обезпечи първокласна инфраструктура на международно равнище.

 Унгария ще се изправи против България в плейоф за класиране на Евро 2020.
© Reuters

Унгария ще се изправи против България в плейоф за класиране на Евро 2020.

Той даже основа футболна академия и професионален клуб в родния си град Фелчут, който е получил повече от 130 милиона $ под формата на държавни средства и частни дарения.

Петер Креко от аналитичния център " Политически капитал ", счита че това е неправилен ход.

" Държавните средства следват логиката на властта, а не успеваемостта и професионализма. Провалът е закодиран в тази система. Страната е заложница на заниманието на своя водач. Той може да продължи да прави това, до момента в който гласоподавателите не виждат, а и те стартират да схващат какъв брой огромни средства се инветират в спорта. Те обаче не им носят нищо ".

Строеж на дузина игрища

При ръководството на Обран Унгария се снабди с десети нови игрища от доста високо нивоо. Бяха издигнати още подготвителни бази и редица дребни стадиони в по-малките обитаеми места. Новият стадион " Пушкаш сцена " беше открит на 15 ноември с другарски мач против Уругвай.

Стадионът е издигнат на същото място, където Унгария играе своите мачове в епохота, когато доближава до край на международното състезание през 1954 година Тогава не е необичайност клубни отбори да играят пред 60 хиляди фенове.

Сега най-популярният тим в страната " Ференцварош " има междинна посещаемост от 7600 души.

В градежа на новия стадион е употребен бетон от остарялото оборудване, разрушено през 2015 година Централният кръг е непокътнат на същото място, като има и редица други символики. Въпреки това " Пушкаш сцена " среща и мног съперници, първо поради сумата от 650 милиона и второ поради неосъществения проект, там да има зали и за други спортове.


© Reuters

" Пушкаш сцена " беше открит на 15 ноември.

" Футболът е най-популярният спорт в страната ", сподели шефът на кабинета на Орбан Гургели Гуляс. " Да, може би ни се желае по-добър народен тим, само че сега огромна част от средставата отиват за аматьорския футбол и за младежите. Инвестираме в бъдещето и се надяваме на най-хубавото в идния плейоф с България ".

В радио изявление в петък Орбан разгласи, че всички огромни планове на страната, включващи строителство са били подложени на критика, преди да бъдат осъществени.

" Може да е имало доста разногласия и противоборство дали се нуждаем от нов стадион. В последна сметка, когато най-сетне го видяхме, всички останахме удовлетворени. Наясно съм с дебатите, които има в обществото - същото беше с моста, постройката на Народното събрание, театрите ", сподели Орбан.

" Никога не ми е прелестно да има несъгласия, само че аз постоянно се придържам към едно решение, коогато г взема. Така, когато то бъде изпълнено, всички ще ръкопляскат ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР