Унгария е получила първата доставка на руско ядрено гориво откакто

...
Унгария е получила първата доставка на руско ядрено гориво откакто
Коментари Харесай

Въпреки войната и санкциите Унгария е получила доставка на руско ядрено гориво

Унгария е получила първата доставка на съветско нуклеарно гориво откогато Москва нахлу в Украйна, заяви външният министър Петер Сиярто, представен от " Франс прес ". За разлика от предходните доставки, които са реализирани с трен, този път горивото е пристигнало със аероплан, минал през въздушните пространства на Беларус, Полша и Словакия, посочи Сиярто.

Унгария има една единствена атомна централа в Пакш, град на към 100 километра южно от столицата Будапеща. Централата разполага с четири реактора вид ВВЕР-440/213 по технология от руската ера и обезпечава към половината от нужното на Унгария електричество. В развой на създаване са още два реактора ВВЕР-1200, като реализатор на плана е съветската държавна корпорация " Росатом ".

„ Транспортът до момента се осъществяваше с железопътен превоз от Русия през Украйна до Унгария, само че заради войната този тип превоз беше неосъществим, тъй че трябваше да се обезпечи различен тип превоз и различен транспортен маршрут. Доставката подсигурява работата на атомната електроцентрала в Пакш " за идващия дълъг интервал ", сподели Сиярто.

Той добави, че нуклеарната сила би трябвало да продължи да бъде освободена от глобите на Европейски Съюз, защото блокът разисква нови ограничения против Русия след възходящото отвращение от войната в Украйна. На 1 март съветски товарен аероплан, пренасящ нуклеарно гориво, кацна в Словакия, откакто прелетя също над Беларус и Полша, което е изключение от възбраната за съветски самолети във въздушното пространство на Европейски Съюз.

Министерството на външните работи на Украйна упрекна в четвъртък Будапеща, че " оказва помощ " на съветския президент Владимир Путин и нарушава единството на Европейски Съюз след телефонен диалог сред унгарския и съветския водач. Путин и унгарският министър председател Виктор Орбан разговаряха в сряда и Орбан сподели на Путин, че Унгария е подготвена да заплати на Русия в рубли за вноса на газ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР