Унгария блокира заплануваното за 27 април заседание на Комисията НАТО-Украйна

...
Унгария блокира заплануваното за 27 април заседание на Комисията НАТО-Украйна
Коментари Харесай

Унгария блокира среща НАТО-Украйна

Унгария блокира заплануваното за 27 април съвещание на Комисията НАТО-Украйна на равнище външни министри поради украинския закон за езика.

Информацията оповестява ТАСС, базирайки се на дипломатически източник в Брюксел.

Заседанието трябваше да се организира в рамките на министерска среща на НАТО.

Заседанието на Комисията НАТО-Украйна на равнище министри няма да се състои по отношение на позицията на унгарската страна, която остава непроменена, разясни източникът.

На последните две министерски срещи на НАТО през 2018 година Унгария блокира диалози с Киев поради настояването на Будапеща за анулация на закона за езика.

От централата на НАТО потвърдиха пред ТАСС, че съвещанието на комисията на равнище външни министри не е включено в програмата на срещата на министрите на външните работи в Брюксел на 27 април.

През септември 2017 година президентът на Украйна Петро Порошенко се подписа под закона за образованието, в който е заложено да не се преподава на езици на националните малцинства в учебните заведения.

Законът е подложен на критика от България, Гърция, Молдова, Полша, Румъния и Русия. Най-твърда е позицията на Унгария, защото в Украйна живеят към 150 000 етнически унгарци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР