Унгария блокира макрофинансовата помощ на ЕС за Украйна в размер

...
Унгария блокира макрофинансовата помощ на ЕС за Украйна в размер
Коментари Харесай

Унгария блокира помощ от €18 млрд. за Украйна

Унгария блокира макрофинансовата помощ на Европейски Съюз за Украйна в размер на 18 милиарда евро. Така тя принуди страните членки (Съвета) да изискат Европейската комисия да актуализира оценките си за промените, осъществени от Будапеща, преди да решат дали да й бъдат орязани парите от еврофондовете.

Това стана ясно след днешния Съвет „ Икономически и финансови въпроси “ (ЕКОФИН) в Брюксел.

Европейски Съюз желае да отпусне 18 милиарда евро за Украйна за 2023 година Днес обаче е утвърдена единствено една от трите финансови ограничения. За нея се изисква квалифицирано болшинство, изясни чешкият финансов министър Збинек Станюра.

Става дума за допълнение на финансовия правилник, което ще разреши финансирането на макроикономическата помощ да бъде осъществено в границите на така наречен тактика за диверсифицирано финансиране.

„ Комисията може да стартира да тегли заеми, с цел да осигурим финансова поддръжка за Украйна при започване на януари. Мисля, че не можем да си позволим повече закъснения “, сподели Станюра.

Съветът не съумя да одобри инструмента „ Микрофинансова помощ + “, създаващ рамката за поддръжка на Украйна, както и добавка, гарантираща заемите за Украйна за 2023 и 2024 година

Збинек Станюра даде ясно да се разбере, че вижда като един общ пакет новата помощ за Украйна националния проект за възобновяване на Унгария и директивата, гарантираща международен най-малко на облагане на многонационалните компании.

Одобряването на пакета зависи от ограниченията, които Унгария подхваща за отбрана на бюджета на Европейски Съюз. Затова Съветът изиска през днешния ден Европейската комисия да актуализира своята оценка, в това число на напредъка по утвърдените неотдавна законодателни ограничения в Унгария. Тази оценка може да бъде направена идната седмица

„ Чешкото председателство е ангажирано с постигането на компромис и имам вяра, че ще го реализираме до дни. И тогава ще бъде единствено механически въпрос одобряването на целия пакет “, съобщи чешкият финансов министър.

И добави, че това може да стане на видеоконференция на Съвет ЕКОФИН в края на годината.

Преди седмица Европейска комисия остави в действие предлагането си за орязване със 7,5 милиарда евро на парите за Унгария от европейските фондове. Страните членки имат период да гласоподават до 19 декември. За решението е належащо квалифицирано болшинство.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР