Умишлено се публикуват фалшиви новини от политически центрове за решенията

...
Умишлено се публикуват фалшиви новини от политически центрове за решенията
Коментари Харесай

Османи обвини в политизиране решенията на Историческата комисия

Умишлено се разгласяват подправени вести от политически центрове за решенията на Историческата комисия. Това съобщи в четвъртък министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, представен от МКД.

Негативните реакции са за да се употребява дебатът за ежедневна политическа битка , сподели той.

" Тези дни Северна Македония се трансформира в център за подправени вести. Така че най-отговорно мога да заявя, че 95 % от всички спекулации, от цялата информация , във връзка с решенията на Комисията са съзнателно пуснати подправени вести от политически центрове, с цел да се възползват от прочувственият темперамент на този спор в ежедневната политическа битка ", сподели Османи в гостуването си в предаването " Горещо политическо лято " по телевизия Канал 5.
 Окуражаващи стъпки в възстановяване на връзките с РСМ, вижда Министерство на външните работи
Окуражаващи стъпки в възстановяване на връзките с РСМ, вижда Министерство на външните работи

Подготвя се календар за взаимни празнувания за петте общи исторически персони

Според него главният проблем е, че избрани политици непременно, даже и по най-съществени за страната въпроси, работят единствено от позиция дали са на власт или не.

" Важно е да се слушаме . Не мисля, че се чуваме в този спор . Мисля, че ние сме закотвени на нашите позиции, това, което считаме, е нашето политическо виждане по този въпрос и въобще не се вслушваме в причините. Днес Историческата комисия излиза и споделя - дайте причини за тези тези, които казвате против решенията. Никой не дава причини. Дори създателите на сходни решения са сериозни, тъй като стана известно да бъдеш сериозен. Стана нова наклонност и нова мода да си критик. Но действителността не е такава. За страдание казусът е, че не се изслушваме, а не че не приказваме задоволително ", добави шефът на дипломацията.

Според него, в обществото се е основала неправилна визия , че историците от българската част на Съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и просветителни въпроси са изразили възприятие на триумфализъм във връзка с контрактуваните решения.

" Това е една маргинална група историци в Република България, които са в периферията на политическия спор и са провокативно позиционирани по отношение на този развой. Те съзнателно се пробват да създадат тъкмо това, тъй като няма безусловно никакво чувство за триумфализъм в България ", сподели Османи.

Той акцентира, че решенията на Комисията, които бяха показани на обществеността тази седмица, са съгласувани още през 2019 година и са утвърдени от предходния министър на външните работи Никола Димитров.
 Историческата комисия предлага и на България, и на РСМ промени в учебниците Обновена
Историческата комисия предлага и на България, и на РСМ промени в учебниците

Препоръчва се и взаимно честване на общи персони от Средновековието

" Междувременно нямаше нови решения. Те се отнасят до въпроси от античния интервал, за които не е имало огромна разлика сред двете страни ", добави Османи.

Припомняме, че в четвъртък стана ясно на брифинг на заместник-министъра на външните работи Костадин Коджабашев, че ще бъде квалифициран календар за взаимни празнувания за петте общи исторически персони от България и Република Северна Македония.

Дипломатите ни приветстват работата на взаимната комисия, която работи по противоречивите исторически моменти.

Коджабашев чака да се приключи работата по всички интервали от общата ни история.

Според външното ни министерство е почнало да се възвръща доверието към Северна Македония и вижда първи окуражаващи стъпки в възстановяване на връзките сред двете страни.

От Министерство на външните работи регистрират, че това няма да е елементарно. Все отново се извършват поетите ангажиметни, защото и двете страни имат интерес от добросъседски връзки.

Трябва да дадем време на нашите другари от Република Северна Македония да решат дали желаят да влязат в Европейския съюз, или не.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР