„Умишлена пандемия е напълно възможен сценарий“, казва доц. Златогор Минчев

...
„Умишлена пандемия е напълно възможен сценарий“, казва доц. Златогор Минчев
Коментари Харесай

Топ експертът по кибесигурност доц. Минчев разкри истината зад пандемията от К-19

„ Умишлена пандемия е изцяло вероятен сюжет “, споделя доцент Златогор Минчев и прибавя: „ Говорим си за рецесия, приказваме си за рецесии, приказваме за климатични промени, за софтуерно подкрепяне на човечеството. Защо да не създадем една регулация на популацията? Например, да понижим човечеството с едни сто-двеста милиона души с една пандемия? “ И съгласно него в основата на сходна акция могат да бъдат „ третите играчи “.

Това мнение топ специалистът по киберсигурност показва през 2018 година в изявление за " ". Днес следва продължение на тематиката.

- Преди две години говорехме, че е допустима пандемична рецесия. Звучеше като доктрина на конспирацията.

- Да, през 2018. Спомням си, че тогава мненията бяха много остри - „ Това е фантастика “, „ Това е апокалиптична картина “.

- Защо това беше вероятен този сюжет, съгласно вас?

- Ще стартира с това, че по време на „ Световният конгрес в Давос “ тази година се появи доста забавен анонс за по този начин наречения Global Reset (Глобален рестарт, б.р.), а точно, пандемията, като алтернатива за разрешаване на рецесии. Миналата година имаше и такова обучение, напълно административно проведено по тематиката. Прочитът е явен. Икономическата рецесия се задълбочава, като проблем, и ръководството на пандемията е един опит да се резервира остарелия международен ред.

- Е, може ли да се резервира остарелият ред, при днешния пъкъл?

- Може да се забави. Към момента, към днешна дата, борбата е да се нулират едни към 30-40 години от Студената война до момента. Явно е, че разпадът на Съветския съюз не беше задоволителен от икономическа позиция да се преодолеят мините в стопанската система и по този начин наречените „ генерирани кредитни балони “, които скоро ще гръмнат, някой би трябвало да ги заплати.

Пандемията е едно от решенията, само че без да влизаме в конспирации. Едва ли се цели в алтуса – понижаване на броя на популацията на земята, нито дали ще живеем в книгата на Беляев и да спонсорираме програмата на Мъск с цел да подпомогнем преселението на Марс – не ми звучи съществено.

Абсурдно е, тъй като и да изсипем трилиони, няма по какъв начин да се преселим отвън Земята. По-скоро всичко се върти към това, че поколенията се сменят, трансформират се упованията на младите.

Кризата е опция да се промени днешното ръководство на света, а това е рисково за елита. Всичко се върти към едни финансови вложения и опит да се резервира редът в Европа и света, само че е неуместно да чакаме, че в идващите двайсет години да се резервира.

Вървим към тирания, а това няма по какъв начин да е стабилно. По-младите генерации няма по какъв начин да се съгласят.

- Това значи ли, че ръководството на рецесията с пандемията е опит да се запази властта на международния естаблишмънт?
- Да.

- Според вас пипан ли е този вирус или е просто употребен?

- Имаше един филм „ Щамът на Андромеда “ и аз съм податлив да считам, че стигаме до такава степен. Съществува един прочут вирус, съхраняван е някъде и просто е изваден в подобаващ миг, само че съгласно мен той е с натурален генезис.

Една от главните аргументи за появяването на ковид по нашите ширини е обвързвана с климатичните промени. Както типовете мигрират, поради стопяването ледниковите шапки и сушата на юг, по този начин и вирусите мигрират по нашите географски. Понеже те са се появили на други географски ширини, по тази причина и ние нямаме имунитет към тях.

Това е най-простото пояснение. Ако пък сме склонни да приемем обстоятелството, че някой го е основал въз основата на лабораторни опити – това е плашещо. Има и такава версия. Нека оставим и двете версии, а вашите читатели да преценяват коя е вярната.

- Не можем да не отбележим, че предстоящите финансови балони се спукаха без никакви революции и без никакво напрежение. Никога международната стопанска система не се е свивала по подобен метод, без разтърсвания.

- Да, по този начин е. Свива се със страшна мощ. Дали тази наклонност за ловко ръководство ще се резервира е спорен въпрос, тъй като в случай че стопанската система се свие с още 10 %, рецесията ще стане неуправляема. Много са сюжетите, само че може би един от резултатите от рецесията е, че Китай няма да бъде към този момент международната фабрика.

Всички приказват, че произходът на вируса е от Китай, само че най-големият губещ е точно той. Постепенно всички излизат от Китай. Ако се потопим в тази доктрина какво излиза? Това е може би интензивно мероприятие на друго равнище.

Този сюжет звучи много подмолно, само че на процедура всички производства, които Щатите имаха в Китай последователно ще се върнат назад. Това по някакъв метод ще промени икономическото систематизиране в света. Същото важи и за Европа. Всичките трендове са в тази посока.

- Въпреки че китайците към този момент строят „ Новия път на коприната “?

- Това е метод да се балансират процесите, само че аз си мисля, че не всичко ще стане управляемо след един избран миг.

Това, към което обаче вървим, от обществена позиция е, „ обществен базов приход “. Ще сторим нещо като цифров социализъм.

За някои ще е първокласно, а други – по-малко първокласно, само че ще живеят добре и без да създават продукта, който са произвеждали до момента.

Това ще стане допустимо първо в мощно развити европейски страни като Швейцария, като Испания, скандинавските страни и други...

То към този момент се случи по време на пандемията в Съединени американски щати, най-малко в първите месеци. Хората получаваха някакъв базов приход, без да вървят на работа.

- В България това е невероятно.
- За момента.

- Това значи, че по неуместен метод Енгелс и Маркс ще се окажат прави, че комунизмът ще победи първо в най-развитите страни – на всекиму съгласно потребностите, от всекиму съгласно опциите.

- Факт. И доста е забавно, че капитализмът в по-грубия му тип ще се резервира главно в някогашните социалистически страни, а социализмът ще отиде в по-развитите буржоазен страни, въз основата на концепцията за този най-малък базов приход.

- Как си представяте Балканите след няколко години?

- Правихме един модел за развиването на района до 2025 година. Наред с всички други заключения, забавното е, че недържавните артисти ще останат с трансформационна роля.

- Какво значи това?

- Това значи, че ще имат влияние в генерирането на нови съюзнически партьори. Аз ще се въздържа от коментара накъде ще се насочи България – това беше основата на полемиката, дали ще си останем в Евроатлантическите съюзи или ще се пренасочим към Русия.

Така или другояче може би ще има и нови военни съюзи на картата и може би ще се пробват да ни привлекат към тях. Вторият общоприет извод е, че хората и стопанската система ще бъдат пострадали при тези процеси. Кредитният балон ще се раздува.

- Казахте, че очаквате война. Какво ви навежда на тази мисъл?

- Нарасналата търговия на оръжия. Само за последните години, поръчките и покупко-продажби за оръжия е повишена с 300 на 100. Трупането на оръжие е рисков развой и в никакъв случай не е инцидентен.

Основно износът за трети страни към този момент е към Близкия изток, Африка. Но ме тормози Беларус. Може би през идващите пет години тя да се трансформира във втора Украйна, само че единствено в случай че се развият нещата в неподходяща обстановка.

- Какъв претекст може да има една модерна война?

- Едва ли ще е за запаси. Точно сега няма кой да ги използва, изключително за фосилни горива. Но да не забравяме, че на Балканите продължава да е надвиснала заплахата от бежанците. Пандемията отсрочи избрани процеси, само че не ги е спряла.

От една страна пандемията спря тези процеси, само че да не забравяме, че южната ни съседка може още веднъж да ги задейства.

- Същата тази южна съседка е доста затънала стопански. Турската лира се е сринала до тъжни равнища.

- Така е. Икономическата обстановка става все по-сложна. Някой би трябвало да финансира тази стопанска система и това е Европа, а бежанците са съвършено оръжие. Ако Европейски Съюз имитира нужното количество облигации в границите на няколко трилиона, районът ще си остане кротичък.

- Звучи като рекет.

- На процедура да, само че това е положително решение, тъй като към пандемията една такава миграция би била пагубен, тъй като ние не знаем по какъв начин генотипът на тези хора ще се отрази като трансформиращ вируса в Европа. И това е единствено единият аспект на сходна рецесия. В подобен случай парите са дребното зло.

- Ако се появи втори вирус сходен на COVID-19?

- Вчера чух една такава полемика сред сътрудници по какъв начин новият грипен вирус, който идва от Австралия, пропътувайки това разстояние ще се комбинира с ковид по някакъв метод. Не знам. Да се надяваме, че българинът е резистентен тип.

- Вие сте взели участие в процеса по въвеждане на машинното гласоподаване у нас. Каква е връзката на института с този избирателен развой?

- Бях в основата на екипа, който одитира и сертифицира последните избори за европейски парламент в частта за машинно гласоподаване. Ние бяхме хората, които направиха и изборите за президент.

- Какъв е въпросът?
- България не е подготвена да организира машинно гласоподаване регулярно по една доста елементарна причина – не има машини. Ние ги наемаме всякога.

- Защо не ги купуваме?

- Това е политически въпрос. Нашата задача беше софтуерна – да създадем нещо, което е невероятно. Нещо като протокол за изстрелване на галактическа ракета.

Пишеш програмата, качваш я и дали работи излиза наяве, когато стартира изборният ден. Пускате гласа си и в случай че излезе бележката, значи работи. Слава Богу работеше сполучливо. Проблемът е различен – броим ръчно, даже да гласуваме машинно.

Всъщност в случай че желаеме да гласуваме машинно, би трябвало да вървим в посока да гласуваме през мобилните устройства, всичко да бъде електронно. Сега се твърди, че може да се гласоподава машинно, само че фактът е, че човешкият фактор в обработването и броенето не е отхвърлен и оттова са получават тези сериозни разминавания.

- Как ще помогне телефонът, при изискване, че всеки може да ви хакне апарата?

- Много се спекулира с тези неща. Телефонът ще помогне по различен метод. Ще може отвред да гласувате, а не както в този момент. Сега гласуването си е цялостен обред. Трябва да си отделите време, до отидете до урната, да чакате, да гласувате.

Друго нещо което може да се направи, само че също е политически диалог, е да има портрет на всеки за който гласувате. Един гласоподавател не е нужно да знае номер на бюлетина, само че би трябвало да познава индивида, за който гласоподава. Това много ще улесни гласуването.

- Кажете ми по какъв начин да стане това у нас, при тази безличност на листите?

- Мога да разясня безличността, а наблюдения ми по отношение на технологиите. Няма метод от на ниска цена хакване на машините, на приложенията – в случай че има телефонно гласоподаване. Има решения, несъмнено, само че са толкоз скъпи, че не си костват напъните.

- Напоследък доста недоволства има за шантаж през е-поща, през телефони за неприлични фотоси, които сякаш някой има. Какви са вашите препоръки?

- Най-важното е хигиената в връзките. Напоследък има доста приложения за запознанства, които са известни. Пандемията накара доста хора в тази изолираност да ги изоплзват и грешката е доверчивостта. Моят съвет е форумите, видеочатовете да са в офис среди.

Ако не желаете да хакнат вашите профили внимавайте с кого споделяте, какви приложения употребявате. Ако напълно ви е боязън да ви снимат – просто игнорирайте камерите на мобилните и стационарните устройства. Една лепенка върху камерата прави работа.

Кой е доцент доктор Златогор Минчев

Доц. доктор Златогор Минчев е роден в Бургас. Има докторат по кибернетика и роботика от Българска академия на науките, където е доцент по автоматика и ръководство. От 2005 година работи в областта на сигурността в редица планове, финансирани от държавното управление, Европейски Съюз, НАТО, Съединени американски щати и неправителствения бранш. От 2007 година управлява научен проучвателен център в областта на приложното потребление на моделирането, симулациите и операционния разбор за задачите на гражданско-военната сигурност. Водещ специалист в областта на киберсигурността, приет в Европейски Съюз и НАТО.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР