Ултратънки слънчеви панели върху плат превръщат всяка повърхност в източник

...
Коментари Харесай

Отпечатват ултратънки слънчеви клетки върху плат


Ултратънки слънчеви панели върху плат трансформират всяка повърхнина в източник на сила
(снимка: Melanie Gonick, MIT)

Експериментите с разнообразни формати на слънчевите кафези разкриват благоприятни условия за нови, обещаващи приложения на наличния в обилие източник на чиста сила. Поредна иновация идва от Масачузетския софтуерен институт.

Инженерите на MIT са създали ултратънки слънчеви панели, основани на плат, които могат бързо и елементарно да трансфорат всяка повърхнина в източник на сила. Иновацията има дарба да генерира 18 пъти повече сила на кг тегло от стандартните слънчеви панели. За покриви, палатки за първа помощ и даже избавителни дъждобрани това е опция да получат сила без доста физическо натоварване.

Преди към шест години американски проучвателен екип създаде технология за произвеждане на най-леките слънчеви кафези. Такива детайли могат да се задържат даже върху сапунен мехур. Технологията за производството им обаче е много комплицирана, защото е обвързвана с процеси на отсрочване на вещество във вакуум.

Сега екипът на MIT се ангажира да усъвършенства процеса на произвеждане на най-леките слънчеви кафези, с цел да може в последна сметка да го докара до широкомащабно комерсиално произвеждане. След дългогодишни опити откриватели стигат до просто решение, употребявайки “електронни ” бои, нанесени посредством образец и щемпел.
още по темата
Боите и електродите се нанасят на пластове върху субстрат с дебелина единствено 3 микрона. След това готовият слънчев панел с дебелина по-малка от човешки косъм се отделя от субстрата и се фиксира върху синтетичен плат.

Учените съзнателно са разделили процеса на произвеждане на детайла от закрепването му към тъканта, защото по този метод могат да предложат богат избор от основи, без да регистрират въздействието им върху индустриалния развой на клетките (химическа, температурна и друга съгласуемост ). След нанасяне на клетката върху тъканта, тя се ламинира – слага се в запечатана среда, защото клетките от “електронна ” багра бързо се разграждат навън.

Клетка без тъканна основа и опаковка генерират до 730 вата на кг. Върху синтетична тъкан Dyneema, определена от учените поради нейната удивителна издръжливост и леко тегло (само 13 г/м²), тънката клетка генерира 370 вата/кг, което е към 18 пъти повече мощ на кг от стандартните слънчеви панели.

„ Типична слънчева апаратура на покрив в Масачузетс излъчва към 8000 вата. За да генерират същото количество сила, нашите платнени фотоволтаични кафези биха добавили единствено към 20 кг към покрива на къща “, споделя един от създателите на създаването.

Учените към момента не са подготвени да трансферират създаването в комерсиално произвеждане. Предстоят доста проучвания и работа за възстановяване на успеваемостта на най-тънките слънчеви панели.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР