Ултрабегачът Краси Георгиев планира да участва следващото лято в най-екстремното

...
Ултрабегачът Краси Георгиев планира да участва следващото лято в най-екстремното
Коментари Харесай

Българин ще участва в най-дългото бягане в света - 555 км в Хималаите

Ултрабегачът Краси Георгиев възнамерява да взе участие идващото лято в най-екстремното и най-дълго тичане в света - ултрамаратонът " Ла Ултра " в Хималаите, чието трасе тази година е удължено до 555 км. Пред БНР Краси описа, че към този момент две години е получил покана, тъй като в такива надпревари не може да се запише всеки, само че до момента не е имал опция да взе участие. През 2019 година изданието ще бъде юбилейно и по тази причина уредниците са удължили 333-километровото трасе до забележителните 555 км.

Преди това, през януари Краси ще бяга в 370-километров ултрамаратон във Англия, а през март, още веднъж там, ще тича 400 км в тунел - сменяйки непрекъснато посоката, до момента в който измине тези 400 км - още веднъж същинско предизвикателство, най-много за душeвността.

След броени дни, на 28 септември, на гребната база в Пловдив пък стартира предизивкателството " 55 часа " - в него Краси ще бяга, с цел да насърчи хората към деен живот.

Краси Георгиев е роден в София, живее 20 години в Лондон, след това в Съединени американски щати и неотдавна - още веднъж в София. Започва да тича на 30-годишна възраст, когато е пушач с наднормено тегло и води извънредно вреден метод на живот. След цялостна смяна в живота си съумява да приключи десетки свръхтрудни ултрамаратони по света - от Арктика, през бразилската джунгла, до Камбоджа. Сред най-големите му достижения са 240-километровият " Маратон на пясъците " ( Marathon des Sables) в пустинята на Мароко.

Краси е единственият българин позволен за присъединяване и приключил най-тежкото ултра тичане в света - Badwater, в Долината на гибелта в Съединени американски щати - трасе от 216 км, започващо на 85 метра под морското ниво и завършващо с нанагорнище на връх Уитни, при температури, достигащи 50 градуса на въздуха и 90 градуса на асфалта. За да бъде един от 50-имата утвърдени, Краси е трябвало да мине през специфична комисия, която да оцени достиженията му и готовността му да издържи на тежкото физическо и психическо тестване. Миналото лято Краси съумя да преодолее трасето за 37 часа и 37 минути.

Повече можете да чуете в звуковия файл. А репортаж за провокациите пред Краси Георгиев очаквайте във вторник, 18 септември, в предаването " Хоризонт до обед ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР