Улеснява се и изграждането на зарядна точка за автомобилиПарламентът прие

...
Улеснява се и изграждането на зарядна точка за автомобилиПарламентът прие
Коментари Харесай

Намаляват кворума за провеждане на Общо събрание в етажната собственост

Улеснява се и построяването на зарядна точка за коли

Парламентът одобри на първо четене два законопроекта за промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност. Единият е импортиран от служебния Министерския съвет (МС), а вторият от Ивайло Мирчев („ Продължаваме промяната-Демократична България “) и група народни представители.

Със законопроекта на Министерски съвет се осъществя промяна „ Улесняване и повишение успеваемостта на вложения в енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания “, която е планувана в Националния проект за възобновяване и резистентност.

С промените се предлага провеждането на Общо заседание да се реализира присъствено, посредством видеоконференция, както и неприсъствено посредством декларация, подписана саморъчно или с дипломиран електронен автограф, като за улеснение на процеса по взимане на решение се планува понижаване на кворума за осъществяване на общо заседание на 51 на 100 идеални елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност. В допълнение е уредено, че когато не е налице изискуемият кворум, общото заседание се отсрочва с един час и решението е законно, колкото и идеални елементи да са показани. Изискването за болшинство от 51 на 100 идеални елементи, вместо 67 на 100, се открива и за приемане на решение за осъществяване на главно възобновяване, за осъществяване на главен ремонт и за асимилиране на средства от фондовете на Европейски Съюз или от държавния или общинския бюджет или други източници на финансиране.

Законопроектът основава правна опция за разкриване на самостоятелна разплащателна банкова сметка за събиране на разноските за ръководство и поддръжка, както и за асимилиране на финансиране от други източници. В допълнение се планува обвързване за възнаграждение на разноски за ръководство и поддържане и от лица, които обитават по-малко от 30 дни в границите на една календарна година, а за необитаемите независими обекти се открива обвързване към притежателите за възнаграждение на разноски в размера, който е избран за един притежател, ползвател или жител.

Въвежда се обществен електронен указател на професионалните шефове, управителните препоръки и сдруженията на притежателите към Министерството на районното развиване и благоустройството. Определят се условия към професионалните шефове, като вписването се прави след възнаграждение на такса и е изискване за практикуване на активността. Урежда се обвързване за подписване на годишна застраховка „ Професионална отговорност “ на професионалните шефове и се основават пълномощия, включващи с изключение на ръководство и поддържане на общите елементи, по този начин и посланичество пред локалните управляващи, комунални сдружения и пред други органи. 

В хода на полемиката бяха изразени терзания по отношение на премахването на долната граница за условие на кворум за легитимност на взетите решения в етажната благосъстоятелност, както и по препоръчаната процедура някой от притежателите без негово единодушие да бъде назначен краткотрайно за шеф от кмета на общината или региона.  

Законопроектът, импортиран от Ивайло Мирчев и група народни представители, цели по-голяма енергийна автономия, поощряване потреблението на електрически коли и понижаване административната тежест при построяването на зарядна точка в съсобствен парцел. Предлага се приемането на решение от Общото заседание на етажната благосъстоятелност за разполагането на зарядна точка за коли да става с болшинство повече от 50 на 100 идеални елементи от общите елементи и се вършат промени в Закона за енергетиката, които да улеснят административно съсобствениците на идеални елементи в общи пространства при построяването на точка за зареждане на електрически автомобил и при свързването с електроразпределителната мрежа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР