Украйна заяви, че докладваните течове на газ по газопровода Северен

...
Украйна заяви, че докладваните течове на газ по газопровода Северен
Коментари Харесай

Киев обвини Москва за изтичането на газ от „Северен поток“

Украйна съобщи, че докладваните течове на газ по газопровода " Северен поток ", свързващ Русия и Европа, евентуално са резултат от " терористична офанзива ", осъществена от Москва.

" Мащабното приключване на газ от " Северен поток 1 " не е нищо повече от терористична офанзива, планувана от Русия, и акт на експанзия по отношение на Европейски Съюз ", съобщи в Twitter съветникът на президента на Киев Михайло Подоляк.

Той упрекна Русия, че се пробва да " дестабилизира икономическата обстановка в Европа и да провокира предзимна суматоха ".

По-рано скандинавските управляващи оповестиха, че са открити два теча по газопровода " Северен поток 1 " в Балтийско море - единият в икономическата зона на Дания, а другият - в тази на Швеция - часове откакто бе обявено за спад на налягането по " Северен поток 2 ". Шведският сеизмологичен институт съобщи пред Агенция Франс Прес, че преди откриването на течовете на газ са регистрирани два подводни гърмежа.

 Кремъл съобщи, че е " извънредно угрижен " за приключването на газ и не изключи опцията това да е акт на бойкот.

Газопроводите бяха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, защото Русия понижи доставките на газ за Европа като хипотетично ответно деяние против западните наказания след нахлуването си в Украйна.

Изграден паралелно с газопровода " Северен поток 1 ", " Северен поток 2 " трябваше да удвои потенциала за импорт на съветски газ в Германия. Но Берлин блокира преди малко приключения " Северен поток 2 " в дните преди войната в Украйна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР