Украйна ще се придържа към условията на споразумението, подписано миналата

...
Украйна ще се придържа към условията на споразумението, подписано миналата
Коментари Харесай

Разнобой за зърнената сделка: Украйна я удължава със 120 дни, Русия - с 60

Украйна ще се придържа към изискванията на съглашението, подписано предходната година, за 120-дневно удължение на самодейността за експорт на зърно през Черно море. Това съобщи почитан украински държавен чиновник, представен от " Ройтерс ".

" Украйна ще се придържа към изискванията на авансово контрактуваната договорка. Ще съблюдаваме прецизно съглашението ", увери служителят, поискал анонимност.

Изявлението му идва, откакто по-рано съветският заместител външен министър Александър Грушко заяви, че договорката, която оказва помощ на Украйна да изнася селскостопански артикули след нашествието на Русия, е била удължена при предходните условия.

Той уточни, че

Отделно, различен съветски източник разясни, че 60-дневното удължение значи, че след 60 дни една от страните може да повдигне въпроса за преустановяване на договорката.

Вчера Русия предложи да се позволи подновяването на договорката, само че за половината от периода на предходното удължение. От своя страна Организация на обединените нации даде обещание да направи всичко допустимо, с цел да подсигурява, че целостта на съглашението ще остане непокътната.
 Русия поддържа 60-дневно удължение на зърнената договорка
Русия поддържа 60-дневно удължение на зърнената договорка

Но се оплаква, че бариерите към момента остават пред съветските експортьори на селскостопанска продукция

Украйна обаче акцентира, че съглашението от юли ясно указва, че и първичното съглашение би трябвало да бъде изменено, ако страните желаят по-кратък период.

" Руснаците схванаха, че удължение с 60 дни не е правно допустимо, тъй че се пробват да намерят излаз ", означи високопоставеният украински държавен чиновник.

беше реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли предходната година и към този момент беше удължена един път - през ноември. Тя разреши експорт на зърно от три украински пристанища.
 Украйна недоволна: Русия удължава зърнената договорка единствено с 60 дни
Украйна недоволна: Русия удължава зърнената договорка единствено с 60 дни

Споразумението планува минимум 120 дни удължение

През февруари Киев разгласи, че и включване и на пристанищата на град Николаев.

Откакто Русия и Украйна подписаха договорката в Турция на 22 юли 2022 година, милиони тонове зърно и други хранителни артикули бяха изнесени от украинските пристанища.

Москва обаче неведнъж се е противопоставяла на метода на Запада към.

Според нея страните, наложили ѝ наказания, не вършат задоволително, с цел да облекчат рестриктивните мерки върху износа на Русия , по-конкретно този на торове.
 Русия укори Запада в нахално загробване на зърнената договорка
Русия укори Запада в нахално загробване на зърнената договорка

Според Москва западните страни не вършат задоволително, с цел да облекчат износа ѝ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР