Украйна се подготвя за „най-лошия“ сценарий с АЕЦ „Запорожие“, гласи

...
Украйна се подготвя за „най-лошия“ сценарий с АЕЦ „Запорожие“, гласи
Коментари Харесай

ББС: Украйна се подготвя за „най-лошия сценарий с АЕЦ „Запорожие

Украйна се приготвя за „ най-лошия “ сюжет с АЕЦ „ Запорожие “, гласи заглавие на Би Би Си. Екип на малкия екран е бил поканен на ученията за реакция при нуклеарен случай наоколо до централата.

„ Много сме обезпокоени. Ситуацията се промени трагично откакто руснаците започнаха да стрелят по този регион на 5 август “, сподели украинският енергиен министър Херман Халушченко. Според него обстановката в централата наближава сериозен миг.

От началото на войната АЕЦ „ Запорожие “ е под съветско притежание, само че централата продължава да се „ стопанисва “ от украински екипи от експерти. През последните две седмици мястото е подложено на сериозен обстрел като Москва и Киев се упрекват взаимно кой е отговорен за него.

В същото време по-рано през днешния ден от съветска страна увериха, че не разполагат тежки оръжия във и към Запорожката АЕЦ. „ Там има единствено елементи, осигуряващи сигурността. Руските въоръжени сили подхващат всички нужни ограничения за гарантиране на сигурността на Запорожката АЕЦ “, се споделя в публично изказване на съветското министерство на защитата.

В същото време МО на Русия споделя, че централата може да бъде затворена, „ в случай че украинските сили продължат да обстрелват оборудването. На брифинг Игор Кирилов, началник на съветските сили за радиоактивна, химическа и биологическа отбрана, съобщи, че аварийните системи за поддръжка на централата са били развалени вследствие на обстрела. По думите му при положение на повреда, радиоактивният материал ще обхване Германия, Полша и Словакия.

На посещаване в страната са генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и президента на Турция Реджеп Ердоган, написа bTV. Москва упреква Киев, че са подготвили „ грандиозна провокация “ към атомната електроцентрала. Целта им, съгласно руснаците, е да я обстрелят и след това да обвинят Русия, че е предизвикала нуклеарна повреда.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели през вчерашния ден, че незабавно би трябвало да се организира ревизия на обекта от Международната организация за атомна сила.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР