Украйна избра главата на новата си национална църква днес, отбелязвайки

...
Украйна избра главата на новата си национална църква днес, отбелязвайки
Коментари Харесай

Порошенко: Свещен ден за Украйна - окончателна независимост от Русия

Украйна избра главата на новата си национална черква през днешния ден, отбелязвайки историческо разединение от Русия , което ръководителите на страната виждат като жизненоважно за сигурността и независимостта на Украйна , отбелязва " Ройтерс ".

Президентът на Украйна Петро Порошенко разгласи, че митрополит Епифаний , който е от Киевската патриаршия, е бил определен за патриарх на новата черква.

" Този ден ще влезе в историята като заветен ден ... денят на окончателната самостоятелност от Русия ", акцентира Порошенко пред хиляди поддръжници, които крещяха " Слава, популярност, популярност ! ".

 В Киев събор взема решение бъдещето на Украинската черква
В Киев събор взема решение бъдещето на Украинската черква

192 са делегатите, от които 64 архиерея, 64 свещеника и 64 мирянина

Отношенията сред Украйна и Русия се изостриха до прекаленост след окупирането на Крим от страна на Москва през 2014 година Украйна вкара военно състояние през ноември, изтъквайки опасност от навлизане, откакто Русия плени три нейни военни кораба в Керченския пролив на 25 ноември.

Украинската православна черква беше подчинена на Москва в продължение на стотици години, а водачите на Украйна считат, че църковната самостоятелност е жизненоважна за справяне с съветската интервенция в страната.

 Патриарх Кирил зове Запада, Организация на обединените нации и папата да защитят проруската черква в Украйна
Патриарх Кирил зове Запада, Организация на обединените нации и папата да защитят проруската черква в Украйна

Била подложена на " гонене "

Киев твърди, че подкрепяните от Москва църкви на нейна територия са инструмент на Кремъл за разпространение на агитация и поддържа сепаратистите в Донбас в спор, в който починаха повече от 10 000 души.

Предстоятелят на новата черква беше определен от църковен събор, който заседава в катедралата " Света София " в Киев, издигната от сина на княз Владимир, чието кръщение през 988 година докара до разпространяването на християнството в тогавашна Киевска Рус.

" Въпросът за автокефалията е въпрос на украинската национална сигурност ", сподели Порошенко пред събора по-рано.

" Това е въпрос на украинската държавност. Придобиваме духовна самостоятелност , която може да се съпостави с постигането на политическа самостоятелност. Скъсайте оковите, които ни обвързват с империята ", настоя украинският държавен глава.

 Църквата на Украйна се готви да скъса с Русия - виждат
Църквата на Украйна се готви да скъса с Русия - виждат " работа на дявола "

" Вие служите на дявола, а аз послужвам на Господ "

Припомняме, на 11 октомври след съвещание на Синода на Вселенската патриаршия в Истанбул бе обнародвано решение, в което се споделя, че Вселенския патриарх продължава процедурата за даване на автокефалия на Украинската черква.

Тогава бе оповестено, че се анулира писмо на Синода от 1686 г ., съгласно което Киевската митрополия попада под юрисдикцията на Москва, възвръща каноничния статус на предстоятеля на УПЦ Киевския патриарх, патриарх на Киев и цяла Руско-Украинска черква Филарет и предстоятеля на Украинската автокефална православна черква Макарий.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР