Украйна и седем други държави от Централна и Източна Европа

...
Украйна и седем други държави от Централна и Източна Европа
Коментари Харесай

Украйна и 7 източноевропейски държави призовават Big Tech да блокират руската дезинформация в социалните медии

Украйна и седем други страни от Централна и Източна Европа приканиха водещите международни софтуерни компании да работят за битка с дезинформацията в техните обществени медийни платформи от враждебни сили, които съгласно тях подкопават мира и стабилността, пишат " Ройтерс " и " Ню Йорк Таймс ".
 
На фона на възходящите терзания по отношение на подлите резултати на дезинформацията от Русия, министър-председателите подписаха отворено писмо, в което приканват основните изпълнителни шефове на огромните компании за обществени медии да подхващат по-агресивни стъпки за прекъсване на разпространяването подправени вести в своите платформи.
 
Писмото, оповестено в сряда, приканва водачите на компании, в това число Meta, компанията-майка на Фейсбук, да подхващат дейности " против дезинформацията, която подкопава нашия мир и непоклатимост " и да прекратят напъните на техните платформи да отслабят нашата поддръжка за Украйна на фона на войната на Русия и нейната експанзия.
 
" Технологични платформи като вашата се трансфораха във виртуални бойни полета и враждебните непознати сили ги употребяват, с цел да популяризират подправени разкази, които опонират на отчетите от основани на обстоятелства новинарски издания ", се споделя в писмото.
 
" Платените реклами и изкуственото увеличаване на платформите на Meta, в това число Фейсбук, постоянно се употребяват за приканване към обществени безредици, за предизвикателство на принуждение по улиците и за дестабилизиране на държавните управления ".
 
Премиерите на Чешката република, Естония, Латвия, Литва и Словакия също подписаха молбата, която беше оповестена, с цел да съвпадне със Срещата на върха за народна власт, ръководена от Белия дом във Вашингтон. Писмото е адресирано до основните изпълнителни шефове на " Big Tech ".
 
Националните водачи желаят от софтуерните компании да отделят повече запаси, с цел да отговорят на подправените разкази; да поправя логаритмите, с цел да даде приоритет на точността и истинността пред ангажираността; и ясно да маркират deepfakes и автоматизирани изявления, в това число тези, основани от изкуствен интелект. Те също по този начин приканиха за по-координирано контролиране от държавните управления и по-добър самоконтрол от страна на софтуерните компании.
 
Писмото беше инициирано от Молдова, дребна нация сред Румъния и Украйна, чието държавно управление твърди, че е обект на дезинформация от Русия поради поддръжката си за Киев.
 
Президентът на Молдова Мая Санду предишния месец упрекна Русия в подбудителство към принуждение и в опит да смъкна нейното държавно управление, частично като метод да попречи на страната й да се причисли към Европейския съюз.
 
В Молдова се намира Приднестровието, самообявила се република, следена от подкрепяните от Русия сепаратисти. През февруари подправени документи, които претендират да демонстрират, че президентът е възнамерявал скрит план с украинските сили да нахлуят в Приднестровието, се разпространиха в Twitter и в приложението за обществени известия Telegram.
 
Кристина Герасимова, консултант по външна политика и европейска интеграция на президента на Молдова, сподели в имейл, че " доста тежкият " проблем с дезинформацията в Централна и Източна Европа е предиздвикал водачите да издадат писмото, което ще бъде оповестено на държавните уеб страници в сряда.
 
По-малките страни наоколо до Украйна " се борят интензивно, с цел да овладеят резултата от дезинформацията върху своите общества ", написа тя в имейла.
 
Писмото е подписано от министър-председателите Дорин Речан от Молдова, Петр Фиала от Чешката република, Едуард Хегер от Словакия, Кая Калас от Естония, Крисиянис Каринс от Латвия, Матеуш Моравецки от Полша, Ингрида Симоните от Литва и Денис Шмихал от Украйна.
 
Ето и цялостния текст на отвореното писмо:
Уважаеми изпълнителни шефове на Big Tech,
Пишем ви с възприятие за необходимост и апел за деяние. Демокрациите по света се борят против дезинформацията, която подкопава нашия мир и непоклатимост и се нуждаем от вашата поддръжка, с цел да излезем спечелили.
Технически платформи като вашата са се трансформирали във виртуални бойни полета и враждебните непознати сили ги употребяват, с цел да популяризират подправени разкази, които опонират на отчетите от основани на обстоятелства новинарски издания. Дезинформацията е едно от техните най-важни и широкообхватни оръжия. Тe създаваt и разпространяваt подправени разкази за стратегическo реализиране на злонамерени цели.
Молдова е в челните редици на осведомителна война след бруталното навлизане на Русия в Украйна, нейния комшия. Всички наши страни обаче също са атакувани, тъй като до момента в който директните цели са разнообразни, крайните цели на осведомителната война са универсални.
Чуждестранната осведомителна операция и интервенция, в това число дезинформация, се ползват, с цел да дестабилизират нашите страни, да отслабят нашите демокрации, да провалят присъединението на Молдова и Украйна към Европейския съюз и да отслабят нашата поддръжка за Украйна на фона на нападателната война на Русия.
Социалните медии се трансфораха в мощен канал за разпространяване на погрешни и манипулативни разкази. Платените реклами и изкуственото увеличаване на платформите на Meta, в това число Фейсбук, постоянно се употребяват за приканване към насилствени обществени безредици, извеждане на принуждение по улиците и дестабилизиране на държавните управления.
Големите софтуерни компании би трябвало да бъдат бдителни и да се опълчват на потреблението им като средство за реализиране на такива цели. Те би трябвало да подхващат стъпки, с цел да подсигуряват, че техните платформи не се употребяват за разпространяване на агитация или дезинформация, която предизвиква война, оправдава военни закононарушения, закононарушения против човечеството или други форми на принуждение.
Големите софтуерни компании би трябвало да усилят съдействието и ангажираността с необятен кръг от заинтригувани страни - държавни управления, гражданско общество, специалисти, университетски среди, самостоятелни медии и лица, проверяващи обстоятелствата. Те са съществени сътрудници за ефикасен отговор на цялото общество на опасността.
Въпреки че е похвално, че фирмите за обществени медии непрестанно актуализират своите политики за модериране на наличие, надграждат своите благоприятни условия за модериране, ползват етикети за наличие или вкарват ограничавания за шерване на наличие посредством приложения за известия, би трябвало да се направи повече.
Няколко съответни дейности могат да оказват помощ на нашата обща идея:
Онлайн платформите би трябвало да подхващат съответни ограничения, с цел да предотвратят потреблението на техните услуги като принадлежности и средства за реализиране на злонамерени цели. Това включва възпиране от приемане на заплащания от лица, които са били глобени за дейностите си против демокрацията и човешките права.
Алгоритмичните планове би трябвало да дават приоритет на точността и истинността пред ангажираността, когато разпространяват наличие. Освен това би трябвало да са по-прозрачни. Обществото би трябвало да знае за политиките на онлайн платформите и по какъв начин се ползват. От решаващо значение е изследователската общественост да има безвъзмезден или наличен достъп до данните на платформите, с цел да разбере тактиките и техниките на манипулативни акции и враждебни участници.
Платформите би трябвало да отделят подобаващ личен състав и финансови запаси, с цел да отговорят дейно на провокациите на модерирането на наличието, изключително в комплицираната област на речта на омразата, където автоматизираните логаритми може да не са задоволителни и човешкият обзор е от решаващо значение.
Платформите би трябвало да се оправят с възходящата опасност за демокрациите, подбудена от дълбоки имитации и други генерирани от AI елементи от дезинформация, изключително от враждебни задгранични участници. Платформите би трябвало да подсигуряват, че дълбоките имитации и текстове, написани от изкуствен интелект, би трябвало да бъдат ясно маркирани, с цел да разпознават автоматизираните манипулативни акции. По този метод са нужни продължителни вложения в принадлежности за идентифициране на дълбоки имитации и автоматизирано генерирани текстове.
Необходим е пореден световен метод към регулирането - и саморегулиране от страна на огромните софтуерни компании - с цел да се отговори на тези проблеми. Глобалното владичество на стеснен брой играчи прави тази потребност още по-неотложна.
Това е апел за деяние, защото манипулирането и намесата на непозната информация, в това число акциите за дезинформация, съставляват опасност за демокрацията, стабилността и националната сигурност. Големите софтуерни компании имат силата да бъдат жизненоважни съдружници в нашите общи старания да се оправим с враждебните осведомителни офанзиви против демокрациите и интернационалния ред, учреден на правила. Призоваваме ви да обедините сили с демократичните държавни управления и гражданското общество и да работим дружно за отбрана на целостта на информацията и гарантиране на сигурността на нашите общества.
На Ваше разположение,
Дорин Речан, министър-председател на Република Молдова
Петр Фиала, министър-председател на Чехия
Едуард Хегер, министър-председател на Словашката република
Кая Калас, министър-председател на Естония
Кришянис Кариньш, министър-председател на Латвия
Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша
Ингрида Шимоните, министър-председател на Литва
Денис Шмихал, министър-председател на Украйна
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР